Вероятно лихвените проценти ще продължат да се увеличават, след като

...
Вероятно лихвените проценти ще продължат да се увеличават, след като
Коментари Харесай

Финансист: Няма начин България да получи заеми под 5,5%

Вероятно лихвените проценти ще продължат да се усилват, откакто това още веднъж направи и ЕЦБ. Говорим за 1-2%.

Това съобщи някогашният финансов министър Милен Велчев в предаването „ Офанзива ” по Нова нюз.    

„ Тази седмица се случиха две положителни неща в региона на финансите и бюджета.

Наистина финансовият министър беше индикирал, че има подготвеност да се внесе бюджет за идната година, само че също по този начин надви разбирането, че в тази конюнктура, в която не е ясно дали ще има ръководеща коалиция е прекомерно рисковано да се дава опция с неразбираемо болшинство, да се гласоподават съществени параметри в бюджета ”, разясни той.

„ Виждаме какво става на интернационалните дългови пазари. Преди година и нещо България мажеше да се финансира на лихви сред 0 и 1%. Сега под 5 % и половина България няма метод да получи заеми. Една от аргументите да се вдигнат толкоз лихвите у нас е чувството на пазарите за неустановеност у нашите ръководещи дали желаеме да влезем в еврозоната ”, добави някогашният финансов министър.

Той изясни, че инфлация се бори с доходи, с понижаване на разноски. По принцип тя се подхранва от увеличение на приходите, сподели още Велчев.

Според него е допустимо България да извърши поставената дата за влизане в еврозоната при една стегната бюджетна политика до края на годината.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР