Верен съюзник на Мей пое поста на външен министърМосква се

...
Верен съюзник на Мей пое поста на външен министърМосква се
Коментари Харесай

Москва се надява на „просветление“ в Лондон

Верен съдружник на Мей пое поста на външен министър


Москва се надява на “политическо прояснение ” в Лондон след назначението на нов английски външен министър. Така представителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява оставката на посланик №1 на Лондон Борис Джонсън ден по-рано, съобщи ТАСС.

“Естествено можем да оценяваме министрите на други страни единствено въз основа на критерия какъв е техният принос за развиването на връзките на въпросната страна с Русия. За страдание приносът на Джонсън за британско-руските връзки е много, много непретенциозен ”, уточни Песков. И напомни неотдавнашно изявление на президента Владимир Путин, че рано или късно в връзките Москва-Лондон ще бъде отгърната нова страница. “Очакваме политическо прояснение във Англия по този въпрос ”, добави Песков.

Думите му пристигнаха часове, откакто премиерката Тереза Мей заяви кой ще поеме английската дипломация. Това е Джереми Хънт – непосредствен съдружник на Мей за разлика от самоволния Джонсън. Хънт до момента бе министър на опазването на здравето. Назначаването му за външен министър може да промени салдото по въпроса за Брекзит в английското държавно управление, защото Хънт бе съперник на Брекзит преди референдума през 2016 година и е за опазване на близки стопански връзки с Европейски Съюз.

Именно тази позиция, залегнала в новия проект на Мей, стана причина за напускането на Джонсън, а ден преди този момент и на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис, които са последователи на “твърд Брекзит ”. И двамата упрекнаха премиерката, че прави прекалено много отстъпки пред Брюксел, а Джонсън в присъщия си колоритен език разгласи, че “мечтата за Брекзит умира ”. “Насочваме се към статут на колония и за мнозина ще е мъчно да видят икономическа или политическа изгода от това съглашение (бъдещото с ЕС) ”, изясни още в писмо с претекстовете за оставката си Джонсън.

Джереми Хънт ще бъде сменен като министър на опазването на здравето от Мат Ханкок, доскорошен министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта. Този пост ще поеме досегашният основен прокурор Джереми Райт. А за негов правоприемник е избран Джефри Кокс.

Дейвид Дейвис бе сменен от Доминик Рааб, ексминистър на строителството.

 24_100-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР