Верен на гена на хаджи Станьо Врабевски, съратник на Левски

...
Верен на гена на хаджи Станьо Врабевски, съратник на Левски
Коментари Харесай

Д-р Милен Врабевски: Само с раждане на деца не става. Трябва да се научим да живеем с мисия

Верен на гена на хаджи Станьо Врабевски, сподвижник на Левски и Раковски, потомъкът му не си купува Бентлита и яхти, ами влага огромна част от извоюваното в родолюбиви каузи.

Заедно със брачната половинка си- доктор Росица Врабевска, се майтапят, че имат общо 40 деца. Пет техни, а на останалите 35 директно са финансирали появяването като първи и най-големи спомоществуватели на самодейността „ Искам бебе “. Освен това са благодетели на 15 многодетни български фамилии.

Д-р Врабевски също по този начин е основател и директен участник в една от най-мащабните частни вложения в образованието – „ Път към университета “. Всяка година тя обезпечава безвъзмездни кандидат-студентски курсове на младежи от цялата страна. Участниците за 2019-та са 486. А близо 90 на 100 от присъединилите се в програмата биват признати във ВУЗ-ове в България и чужбина.

Създадената от Милен Врабевски фондация „ Българска памет “ е провела през последните 13 години 25 просветителни семинара. С финансовата му поддръжка всяка пролет и есен по 200 младежи от българската диаспора в Украйна, Молдова, Северна Македония, Албания, Сърбия, както и от Западните Родопи и Тервел, се включват в 5-дневния конгрес. Той ги среща с вдъхновяващи персони и експерти от разнообразни публични и бизнес сфери. Чрез персоналния си образец, познания и опит те ги стимулират да не стопират да се развиват, да работят за своя триумф и за триумфа на обществото. Финалът на семинара е в Европейския парламент в Брюксел, където младежите виждат какъв брой добре е сложена България на картата на Европейски Съюз, срещат се с евродепутати и доста от тях вземат решение да продължат образованието си в прародината.

Д-р Врабевски e основател на основаването на образователното пособие по история „ Моята България “, което по занимателен метод разкрива най-важните обстоятелства от предишното ни.

Една от идеите, за които се бори е кирилицата да стартира да се назовава „ българската писменост “.

И в случай че се чудите по какъв начин лекарят с обилно сърце се оправя с многочислените си родолюбиви начинания и директния си бизнес, прибавяме новината, че от 21 до 29 януари Intelligent Music Project потегля на турне из България, Холандия и Германия с присъединяване на рок величия като Рони Ромеро, Саймън Филипс, Ричард Грисман. Д-р Милен Врабевски основава Intelligent Music Project - план, който да надмогва чалгаризацията посредством музика с обръщение и ентусиазъм в най-модерното студио на Балканите.

Резултатът е пет авторски албума – музика и текст, основани взаимно с колоси като Джон Лоутън от „ Юрайя Хиип “, Саймън Филипс и Джоузеф Уилямс от „ Тото “, Карл Сентънс от „ Назарет “, Джон Пейн от „ Ейша “.

Забележителното е, че на последните два албума Sorcery Inside и Life Motion копродуцент е самият Саймън Филипс.

Разбира се, първият въпрос към доктор Врабевски бе за номинацията му за Мъж на годината.

- (усмихва се) Аз съм Мъж на Росица. Мен към този момент са ме взели, само че в полза на истината не мога да се оплача от липса на награди. Обаче тази номинация, тъй като е единствена в страната, значи доста за мен след Европейски жител на годината, Будител на годината, Апостол на българщината и други влиятелни оценки. Вкл. и в сектора, в който работя. Там получихме премията „ Питагор “ за най-хубава изследователска и развойна активност.

Заедно с всичко това пристигна и номинацията за Мъж на годината. Дали съм сюрпризиран? Нямам време да се сюрпризирам, тъй като натовареността ми е пословична. Ние си работим на ползу роду. Желаем да влагаме в личната си среда, с цел да сме почтени да кажем, че сме създали максимума тази страна да върви в вярната посока. Че сме създали всичко допустимо България да е едно по-добро място за живеене. И да погледнем децата си с очите на родители (за мен и жена ми говоря), които са се постарали оптимално да изградят една среда, в която всеки ще се радва да бъде потънал. Нашата среда. Родната. Тази на България.

И по тази причина тази номинация за мен е огромна наслада и чест. Чест е и конкуренцията с другите две номинации – Мариус Куркински и двойката Ушев-Господинов. Надявам се те да продължат да бъдат толкоз сполучливи, колкото и до в този момент. Нашата просвета постоянно е спасявала българщината и се надявам, че ще продължи да го прави, само че въпреки това културата е най-хубавата форма на евроинтеграция. Тя сближава, тя е безконфликтна, при нея не се задават въпроси, които водят до борба. Винаги всичко е положително. Затова и влагаме доста в културата, в децата на България и тяхното обучение. Голяма идея ни е и борбата с демографската рецесия. Във връзка с нея е и реинтеграцията на диаспората. Само с раждане на деца не става. Хората би трябвало да се научат да живеят с задача. Трябва да обръщат внимание преди всичко на децата си. Може да не са техните. Може да са децата на България. По този метод Господ ни дава да разберем, че не сме родени инцидентно. И че задачата ни е една и съща на всички по света. Да се научим да живеем за другите хора.

- От 21 до 29 февруари Intelligent Music Project (Стоян Янкулов – Стунджи, Бисер Иванов, Боби Косатката, Иво Стефанов, Ивайло Звездомиров, Славин Славчев, Лина Никол, Самуел Ефтимов), дружно с Рони Ромеро, Саймън Филипс и Ричард Грисман, е на турне в 3 български и два европейски града. Как се провежда толкоз огромно нещо ?

- Всичко е български артикул. От българската продукция, която самичък финансирам, до авторството, което е напълно мое, с общата работа с качествения принос на експертното равнище, на което са тези невероятни рок-музиканти. Защото без тях като ракети-носители никой няма да разбере, че тук вършим музика от доста високо качество. А това си е международен артикул! Международен план, който има опция да разнася посланията сполучливо. Имаме какво да кажем и е хубаво да го споделим.

 С вокалиста на Toto Джоузеф Уилямс и именития барабанист Саймън Филипс
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР