Вера Йоурова. Снимка: БГНЕС Г-н Цацаров е много убедителен. След

...
Вера Йоурова. Снимка: БГНЕС Г-н Цацаров е много убедителен. След
Коментари Харесай

Еврокомисар: След всяка среща с Цацаров мисля, че всичко в прокуратурата е ОК, после виждам данните и разбирам, че не е


Вера Йоурова. Снимка: БГНЕС

" Г-н Цацаров е доста безапелационен. След всяка среща с него имам чувството, че всичко (в прокуратурата-б.р.) е ОК. После поглеждам данните и стартирам да имам някои подозрения, че всичко е толкоз съвършено ".

Така еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова отговори в четвъртък на въпроса какво мисли за промяната на българската прокуратурата през последните години. Тя бе посетител на проведената в София конференция на Европейски Съюз и министрите на правораздаването на Западните Балкани.

С отговорите си Вера Йоурова разсея спекулациите, че има взето решение за свалянето на наблюдението върху правосъдните системи на България и Румъния до края на идната година. През последните няколко месеца се приказва все по-упорито, че механизмът ще бъде сменен с наблюдаване за върховенството на закона върху всички държави-членки на Европейски Съюз.

Подобно искане през последните две години се пази енергично от множеството български партии, евродепутати и от основния прокурор Сотир Цацаров.

" Отговорът на въпроса (за свалянето на мониторинга – б.р.) е - не знам ", сподели Йоурова. Тя подсети, че предпочитание в тази посока има и от Европейската комисия, само че дали това ще се случи зависи единствено от реформаторските дейности на българските управляващи.

Еврокомисарят увери, че ноемврийският отчет за напредъка на България ще бъде " почтен и справедлив ". Така тя отхвърли спекулациите, че отчетът ще бъде " по-мек " от нормалното поради ротационното председателство на Европейски Съюз, което се поема от София на 1 януари идната година.

" Ще бъдат регистрирани триумфите, както и нещата, които би трябвало да бъдат свършени ", сподели Йоурова. По думите й отчетът ще бъде основан напълно върху осъществяването на рекомендациите от последния отчета на Европейска комисия.

Въпреки настояванията за промяна на държавното обвиняване и отчета на европейските прокурори от задачата им в София, ръководещите по този начин и не са подхванали никакви ограничения за промяна на прокуратурата.

Министерството на правораздаването разгласи, че стартира да работи върху механизъм, който да разреши без значение следствие на основния прокурор, само че няма краен период за приемането му.

На този декор към този момент излезе следващ отчет на Венецианска комисия за България с две основни рекомендации – основният прокурор да не може да се меси при избора на шефовете на висшите съдилища, както и да се сътвори самостоятелна институция, която да може да проверява Цацаров.

Венецианската комисия е спомагателен орган на Съвета на Европа и е най-авторитетният орган в Европа в региона на конституционното право. Българските управляващи неотменно се допитват до нея по противоречиви въпроси, само че възприемат рекомендациите изборно, както стана преди две години с конституционните промени за правосъдната власт.

В отговор на въпрос на Mediapool Вера Йоурова разяснява, че Европейската комисия следи и употребява при своите разбори отчетите на Венецианската комисия.

" Взимаме доста съществено тези отчети ", сподели еврокомисарят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР