Вера Иванова от Системата ни убива влиза в лидерската битка

...
Вера Иванова от Системата ни убива влиза в лидерската битка
Коментари Харесай

Вера Иванова пред ФАКТИ: Тежко болните деца не умират от уврежданията си, а умират от политиките на държавата

Вера Иванова от „ Системата ни убива ” влиза в лидерската борба за 25 МИР в София. Майките на деца с увреждания ще вземат участие в изборите на 2 октомври паралелно с Мая Манолова. Те ще са част от гражданската квота в листите на „ Изправи се, България ”. Преди дни от Националната гражданска самодейност (НГИ) оповестиха публично, че влизат в политиката. И отстраниха алегорично палатковия лагер, построен преди няколко години в така наречен „ триъгълник на властта ”. Ето какво показа по тематиката пред ФАКТИ Вера Иванова.

- Г-жо Иванова, вие сте едно от най-разпознаваемите лица на „ Системата ни убива “. Какво ви накара да потърсите Мая Манолова и да се влеете в листата на „ Изправи се България “ за изборите?
- Аз съм ръководител на гражданската самодейност „ Системата ни убива “ и уредник на всички митинги в София в отбрана на нашите цели. Говоря за последните 10 години. Ние се борим за промени, за права за децата и хората с увреждания, за децата сираци, за непозволено отнетите деца, за пенсионерите, бедните и така нататък Подписът ми седи в ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ за промени и промени на политиките за хората с увреждания. Участвам и съм взела участие в работните групи за измененията. Но това, което ни предизвика след толкоз години да сменим формата, е това, че ние разбрахме, че каквото и да реализираме като крачка напред през напън или с наши митинги, всеки идващ, който влезе във властта, го неглижира или орязва. За нас, от „ Системата ни убива “, главната ни цел е това да подсигуряваме живота на нашите деца, когато нас ни няма. Осъзнавайки през тези 10 години, че правото на живот не сме го постигнали, разбрахме, че би трябвало да създадем нещо.
Трябва да кажа, че във всичките тези години ние в никакъв случай не сме били сами. До нас имаше хора, индивиди. С нас имаше специалисти, икономисти, адвокати, хора с дела и огромни сърца и души. Точно такива хора липсват в Народното събрание. Седем месеца митинги зад Народното събрание, две години пред Народното събрание, денонощни палаткови лагери… И всякога срещахме безразличието в погледа от хората на властта. Затова желаеме да внесем една нова алтернатива в Народното събрание. Да внесем вяра за хората извън!
Смятам, че ние сме потвърдили, че можем да работим и да надигаме глас в интерес на хората и техните невидими, само че мъчителни проблеми. Можем да се оправим. Вярваме мощно в това. Ние сме ги изживели тези проблеми във всяка една система – правосъдна, здравна, обществена, просветителна... Точно това е нещото, което липсва в Народното събрание.


- И за какво за тези избори тъкмо се решихте…
- В „ Изправи се България “ ние сме гражданска листа. Ние предложихме тази листа на госпожа Манолова, тъй като не считаме да вършим партия. Просто нашата идея е доста надпартийна. Тя е чисто човешка. Това го взехме решение преди 10 дни, че би трябвало да сменим посоката. А за какво с Мая Манолова? Защото я познаваме и тъй като тя нито един път не обърна глава от нашата битка. Познава проблемите ни безпределно добре. Тя беше с нас в палатките ежедневно.

- В тази листа има какви хора…
- Вътре има адвокати, икономисти, специалисти, хора с дела. Все хора, които могат да трансформират нещата и са подготвени на всеотдайност.

- Това не е първото ви политическо предизвикателство. От “Да, България ” също са ви предложили депутатски места преди време?
- Да, по този начин е. И тогава отказахме. Всъщност, доста партии са ни предложили, само че ние отказвахме. Ние постоянно сме вървели против това. Още повече, че от „ Да, България “ имаме и голямо отчаяние. Първи излезнахме на митинг за оставката на Борисов. Още март 2020 година с палатки и денонощен митинг. После пристигнаха партиите, а ние останахме година след тях. И какво стана? Нищо не се случи. Дойдоха новите, с сякаш хора от митингите. 99% от тях не сме ги виждали по митингите. Но тъй като ние бяхме там, най-малко да бяха посочили обикновено почитание. Никой от тях не пристигна при нас, при палатките, с цел да каже: „ Вие, майки, какво вършиме тук още!? “. Никой!

- Защо махнахте палатката пред Министерски съвет преди дни…
- За да я вкараме алегорично в Народното събрание. Вкарвайки нашия митинг вътре в Народното събрание, нещата могат да станат други. Това е нашата цел. Помните, че имаше бити младежи по митингите. Ние им помагахме на тези младежи. Това, което представяше новата власт, не е по този начин.


- Кои други партии са ви предложили места в парламента…
- По-скоро няма партия, която да не ни е предложила. Но неприятното е това, че за миналата година и половина в Народното събрание децата и хора с увреждания не се загатваха. По време на гласуването на бюджета тръгнахме да влизаме с напън в Народното събрание, когато една майка реши да остави порасналото си дете на грижата на депутатите. Иначе по какъв начин да схванат, че Гого (б.р.-така се споделя детето) не може да оцелее със 170 лв. пенсия на месец. Какво стана ли? Не пуснаха Гого. Това е скандално! Скандално беше и че „ обществена експертка “ на " Да, България ", която около идеите на нашите митинги стартира да се занимава с деца с увреждания, направи уеб сайтове, акции и печелеше пари, ни изблъска на вратата. Аз я попитах, за какво гласоподава против живота на най-уязвимите??? Тогава „ Да България “ гласоподаваха да не се преглежда законът. Българска социалистическа партия се обърнаха също. Текстовете, които те вкараха и защитаваха през 2018 година, в този момент гласоподаваха срещу тях, против личните си текстове.

- Вие протестирате от доста години, само че тежкият отговор е: „.. и какво от това “. Сега какво очаквате да е особеното? Станахте забележими, когато се облякохте в черно и тръгнахте с черните флагове...

- Преди да развеем черните флагове и да облечем черните тениски, никой не ни обръщаше внимание. Това е по този начин. Излизахме на национални митинги и резултатът бе никакъв. Когато минахме към по-драстични дейности, принудихме някои политици да ни чуят. Но всичко това ни коства ужасно доста.
Вижте, истината у нас е доста елементарна. Тежко болните деца не умират от уврежданията си, а умират от политиките на страната, които осъждат тях и техните фамилии на давност и гибел. Такова безхаберие го няма на никое място. Скоро загубихме още една майка, който умря върху детето си. А то умря дни по-късно, тъй като не е могло да мръдне от количката си. Когато споделяме тези проблеми пред другите комисии в Народното събрание, против нас виждаме хора с празни погледи, хора без усеща. Това е.

---------------------------

Вера Иванова е родена на 28 октомври 1969 година в София. Има икономическо обучение. Председател е на Конфедерацията за отбрана на правата на децата (КЗПД). Активист на Националната гражданска самодейност „ Системата ни убива ”. Разведена, с две деца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР