Венсан Болоре Още по темата Саркози отива на съд за

...
Венсан Болоре Още по темата Саркози отива на съд за
Коментари Харесай

Милиардерът Венсан Болоре е задържан и разпитван за корупция в Африка

Венсан Болоре

Още по тематиката
Саркози отива на съд за корупция и корист с въздействие
от Дневник,29 мар 2018
Френските управляващи проверяват ФИА за присъединяване в покупката на Формула 1
от Дневник,22 окт 2017 Френският милиардер Венсан Болоре, който преди дни напусна поста на ръководител на надзорния съвет на колоса Vivendi, е задържан и разпитван от полицията по съмнения за присъединяване в корупция, обвързвана с огромни инфраструктурни планове в Африка.

Източник, непосредствен до следствието, споделя пред Financial Times, че Болоре е в полицията в Нантер - предградие в западната част на Париж, и е разследван за " подкупване на задгранични публични лица " в Африка. Френският Le Monde, който първи заяви за ареста, показва, че става дума за изискванията, при които фамилната холдингова компания Bolloré Group SA е получила контракти за два от 16-те контейнерни терминала, които групата оперира на континента.

Акциите на Bolloré Group в началото поевтиняха във вторник с близо 8%, а тези на Vivendi - с 1.4%. Яник - 38-годишният наследник на Венсан Болоре, бе определен да наследи татко си, откакто на годишната среща на медийната група 67-годишният милиардер шокира вложителите със заявление, че се отдръпва след близо 4 години на поста. По-малкият наследник е ръководител на борда и изпълнителен шеф на Havas - огромна PR и рекламна компания, която Vivendi купи през 2017 година от Bolloré Group.

Първо за следствието написа списанието Challenges, което уточни Того и Гвинея, както и че е разследвана Havas дали е забъркана в опит да се въздейства на избори в Западна Африка. Преди две седмици изданието разказа, че френски магистрати ревизират дали Havas е пособия за финансирането на предизборната акция на политици, които са дали на Bolloré концесии за пристанищата, откакто са пристигнали на власт. Един от възможните употребявани способи бил Havas да работи за тези претенденти на преференциални цени.

SDV Africa - африканското отделение на Bolloré Group, твърди, че е най-големият (13% пазарен дял) африкански транспортен и логистичен оператор. Според Bloomberg Болоре управлява група с пазарна оценка близо 13 милиарда евро, която е съвсем монополист в ръководството на пристанища в Западна и Централна Африка. Освен концесиите за контейнерни терминали в 15 страни в региона тя оперира и 25 интермодални терминала, в това число за Буркина Фасо и Чад, които нямат изход на море. Венсан Болоре е най-големият акционер във Vivendi SA.

Le Monde удостовери, че става дума за двата проблематични терминала в Ломе (Того) и в Конакри (Гвинея), като договорът и за двата е от 2010 година Изданието счита, че по отношение на това са били обискирани офисите на групата преди две години. Според Bolloré Group, която отхвърли съмненията на управляващите, следствието е за фактури за PR услуги в двете страни през 2009-2010 година

Говорител на държавното управление на Гвинея съобщи по-късно пред Reuters, че концесията за създаване на контейнерно пристанище в столицата Конакри е предоставена в цялостно сходство със закона. Високопоставен представител на кабинета на президента Алфа Конде също споделя, че не се тормозят от обвиняванията, тъй като са безпочвени.

Полицията може да задържи Болоре до 48 часа. Според юриста Стефан Бонифаси, който е осведомен с следствието, доста е евентуално по-късно да му бъде повдигнато обвиняване. Той разяснява още, че арестуването за разпит е остарял трик за психонатиск над обвинения и към този момент е употребен по отношение на някогашния президент Никола Саркози. " По време на разпита си с юриста си, само че по-късно те връщат килията и ти оставят премного време да размислиш ", изяснява Бонифаси.

Освен това случай с толкоз прочут бизнесмен е късмет за френския финансов регулатор Parquet National Financier, който надзирава случая, да изпрати сигнал към бизнес общността, че управляващите нямат желание да подминават прояви на корумпиране от френски компании зад граница.

Болоре, с персонално благосъстояние от към 6.6 милиарда евро, е доближен на Саркози и е прочут като един от най-агресивните френски предприемачи. Той оглави през 1981 година затъващата фамилна компания за произвеждане на хартия и я трансформира в корпорация за милиарди евро с холдингово присъединяване, разпростряло се от африкански железници до каучукови плантации в Азия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР