Венецуелците, отчаяни за гориво след месеци на недостиг, започнаха да

...
Венецуелците, отчаяни за гориво след месеци на недостиг, започнаха да
Коментари Харесай

Отчаяни, венецуелците крадат петрол и сами си правят бензин

Венецуелците, обезверени за гориво след месеци на дефицит, започнаха да крадат недопечен нефт от държавната компания Petroleos de Venezuela и сами да го преработват в бензин, написа Reuters, цитирайки двама служащи в компанията и неколкоцина души, осведомени с практиката в закъсалата социалистическа страна.

Откраднатият нефт е капка в производството на държавната компания, само че акцентира рецесията в PDSVA, която към този момент не може да доставя нужното на популацията гориво. Някога Венецуела произвеждаше по 1,3 млн. барела нефт на ден, само че през днешния ден промишлеността е в цялостен колапс: петролните и рафиниращи уреди съвсем не се пазят, а компанията не може да задържи квалифицирани чиновници поради бързия срив на цената на заплатите.

През тази година PDSVA удари ново дъно. Под напън от Съединени американски щати добивът падна до едвам 397 хиляди през септември, при 1,2 млн. барела на ден година по-рано. Това е най-ниското равнище от 30-те години на предишния век.

Американските наказания бяха ориентирани и към вноса на бензин, което накара венецуелци да се редят на дълги опашки пред бензиностанциите - в страната с най-големи потвърдени запаси на нефт в света.

Веригата за доставки на така наречен " занаятчийски бензин " стартира от петролните полета като La Concepcion в западната част на страната, където преди 15 години се добиваха по 12 хиляди барела на ден безценен лек нефт. Полето е изоставено от две години насам.
 Четвъртата най-тежка хранителна рецесия в света: какво се случва във Венецуела?
Четвъртата най-тежка хранителна рецесия в света: какво се случва във Венецуела?

Милиони гладуват в богатата на нефт социалистическа страна. Бензин няма

В тръбопроводите, които отнасят петрола към резервоарите, са пробити дупки, от които стърчат по- дребни тръби, които придвижват " черното злато " към обикновени " рафинерии " в близкия град, съгласно Дани, чиновник в PDVSA, който не желае да се оповестява семейството му. Служителите на компанията, чиято заплата е едвам няколко щатски $ на месец, получават дребни подкупи, с цел да си затварят очите за кражбите, споделя той. Ситуацията е такава на доста места в страната. " Очевидно е, че хората крадат петрола, който е единственият източник на благосъстояние за страната ", споделя още Дани. Бивш управител в държавната компания, с който Reuters беседва, пресмята, че са откраднати по-малко 1% от общия рандеман.

До тази година венецуелците не трябваше да крадат нефт, с цел да съумеят да заредят колите си с бензин. Подобна активност обаче е известна в Нигерия, където десетки незаконни рафинерии крадат нефт от тръбопроводите. В други страни като Мексико и Бразилия престъпните групировки постоянно крадат към този момент творби бензин, а не суровия нефт.
 Дъното на хиперинфлацията: Венецуела внася 71 тона хартия, с цел да печата пари
Дъното на хиперинфлацията: Венецуела внася 71 тона хартия, с цел да печата пари

Показателят в страната доближи 2354,8% през юли

Във Венецуела горивото бе общо взето гратис в продължение на години с помощта на държавните дотации. Но тази обстановка към този момент е отдалечен спомен за Джейми, фермер, който се нуждае от бензин, с цел да закара сиренето си до пазара в прилежащия огромен град. Негов комшия му подсказва да потърси мъж с прякора " Ел Флако " ( " Слабия " ). Джейми не пита от кое място " Слабия " има бензин, само че е наясно, че става въпрос за кражба от петролните полета на La Concepcion.

Дани, както и още един чиновник на PDVSA и още няколко души, описват пред Reuters по какъв начин се прави кражбата. Крадците вършат дупки в тръбопровода и посредством горелка загряват тръбата и петрола в нея, с цел да може той да потече по по-малките тръби.

Джордж Леон, инженер от петролната промишленост, споделя, че този бензин е рисков: постоянно химически волатилен и без нормалните добавки, които го вършат безвреден за автомобилните мотори. " Не единствено може да повреди мотора, само че и да провокира детонация ", споделя той. Проблемите удостоверява и Джейми: " Колата се движеше добре в продължение на два дни, само че на третият стартира да се дави и в този момент моторът не пали ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР