Венецуелската опозиция провежда символичен референдум срещу президента Николас Мадуро и

...
Венецуелската опозиция провежда символичен референдум срещу президента Николас Мадуро и
Коментари Харесай

Венецуелската опозиция организира символичен референдум срещу президента Мадуро

Венецуелската съпротива организира алегоричен референдум против президента Николас Мадуро и плана му за промени в конституцията след близо три месеца митинги, довели до принуждение в обхванатата от рецесия страна.

В отчасти парализираната Венецуела, травмирана от близо 100 смъртни случая по време на митингите, съперниците и поддръжниците на държавното управление ще премерят сили на паралелни гласувания.

Лагерът на президента сега води предизборна акция в очакване на 30 юли, когато ще бъдат определени 545 членове на Националното конституционно заседание. То ще има за задача да промени настоящата конституция. Античавистите (от името на Уго Чавес, който беше президент на Венецуела от 1999 година до гибелта си през 2013 г.) твърдо се опълчват на този план, като виждат в него метод за заобикаляне на определеното Национално заседание, в което от 2016 година господства опозицията, като се сътвори " режим, изкопиран от този в Куба ".

В знак на митинг опозицията разгласи за неделя алегоричен референдум за Конституционното заседание в 1600 изборни секции в цялата страна и голям брой шествия и блокади, с цел да ускори натиска над държавното управление. Представян като демонстрация на гражданско непокорство, плебисцитът, който ще се състои без позволение на управляващите, има за цел съгласно опозицията да покаже, че жителите отхвърлят бъдещото Конституционно заседание.

Според института за изследване на публичното мнение " Датаналисис " близо 70 на 100 от венецуелците се опълчват на Конституционното заседание и 80 на 100 са недоволни от ръководството на президента.

Президенти наблюдаващи

" В събота ще дойде задача с присъединяване на петима някогашни президенти, те ще работят като интернационалните наблюдаващи ", съобщи опозиционният народен представител Мария Корина Мачадо. Тя заяви имената на някогашния мексикански президент Висенте Фокс, костариканците Лаура Чинчия и Мигел Анхел Родригес, някогашния колумбийски президент Андрес Пастрана и боливийския властник Хорхе Кирога.

Сблъсъкът на управляващите в южноамериканската страна продължава от януари 2016 година, когато опозиционната десноцентристка Коалиция на демократичното единение завоюва болшинство в Народното събрание. Дотогава чавистите запазваха болшинството си в продължение на 17 години.

Политическата рецесия, провокирана от вълната на националното неодобрение, се случи на фона на спада на цените на петрола от 2014 година насам, което се отрази с цялостна мощ на венецуелската стопанска система. 95 на 100 от приходите на страната се дължат на износа на " черно злато ". Венецуела има най-големите петролни ресурси на планетата.

Като ответна мярка, с цел да не остави терена напълно на противниковия лагер, през този уикенд държавното управление ще провежда в неделя паралелна подготовка на гласуването за Конституционно заседание на 30 юли. По мотив на тези избори изборната комисия планува да конфигурира към 2000 машини за гласоподаване.


© Andres Martinez Casares

Бившите президенти на Коста Рика Лаура Чинчия и Мигел Анхел Родригес идват на летището в Каракас.

Разделение и критици

Според Коалицията на демократичното единение референдумът ще бъде " детонаторът " на последната фаза на отстраняването на Николас Мадуро от властта. Коалицията даде обещание да ускори мобилизацията и не изключва обща стачка. От своя страна президентът дава обещание, че Конституционното заседание ще донесе икономическа и политическа непоклатимост. " На 30 юли се взема решение ориста на Венецуела, с цел да спасим родината от фашистката империалистическа експанзия ", съобщи преди няколко дни президентът Мадуро.

Правителственият лагер сподели известно разделяне, изключително с все по-критичните позиции, които заема основният прокурор Луиса Ортега - чавистка, минала към дисидентите. Тя е застрашена от развой, който може да докара до нейното уволняване, и се чака в близко бъдеще да се концентрира върху личната си орис.
Други чависти, в това число някогашни министри на предходния държавен глава, насочиха свои рецензии против държавното управление, отхвърлиха Конституционното заседание и оповестиха опозиционния референдум за законен.
Според анализатора Бенигно Аларкон, въпреки че референдумът, проведен от античавистите, не е правно обвързващ, той има политическа мощ.

" За държавното управление ще е доста мъчно да направи политически жизнеспособно или способно да ръководи едно Конституционно заседание, появило се при доста ниска изборна интензивност и в несъгласие на референдум, който може да има доста висока изборна интензивност ", прибавя той.

Католическата черква също се засилва, като порица " включването на военна, социалистическа, марксистка и комунистическа тирания в конституцията ", и в понеделник прикани Мадуро да се откаже от своя план.
/БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР