Венецуела започна съдебно производство срещу Банката на Англия, за да

...
Венецуела започна съдебно производство срещу Банката на Англия, за да
Коментари Харесай

Венецуела съди за злато Банката на Англия

Венецуела стартира правосъдно произвеждане против Банката на Англия , с цел да се опита да я принуди да освободи венецуелско злато на стойност 930 млн. евро , оповестява БиБиСи. Златото е арестувано поради английските и американските наказания против Венецуела.

Според Венецуела, банката желае продаде част от венецуелските златни запаси , за да употребява средствата за битка с разпространяването на ковид . Венецуела желае парите да бъдат изпратени непосредствено в Организация на обединените нации, с цел да се подсигурява, че не се употребяват за други цели .

Венецуела приканва средствата да бъдат трансферирани към Програмата за развиване на Организация на обединените нации за администриране на закупуването на доставки като здравно съоръжение за битка с Covid-19.

Съдебните разногласия идват на фона на опасенията за способността на разпадащата се здравна система на Венецуела да се оправи с епидемията. Юридическите документи споделят, че банката желае преводът да бъде осъществен " незабавно " и Венецуела предявява юридически иск в този смисъл в съд в Лондон .

Организация на обединените нации съобщи пред БиБиСи в изказване по имейл, че Венецуелската банка не се е обърнала към организацията да изследва сходни механизми. Банката на Англия отхвърли коментар, след въпроси от " Ройтерс ".

Банаката е вторият по величина съхранител на злато в света с почти 400 000 златни кюлчета - единствено във Федералния запас в Ню Йорк има повече.

Централните банки на редица страни употребяват Банката на Англия за предпазване на националните си златни запаси и Венецуела е една от тях.

Въпреки петролните благосъстояния на страната, стопанската система на Венецуела от години страда заради композиция от неприятно ръководство и корупция, в допълнение изострени от интернационалните наказания. Тъй като Венецуела създава доста малко с изключение на нефт, тя би трябвало да внася артикули от чужбина , за което има потребност от достъп до задгранична валута, а валутните запаси на Венецуела понижават.

Правителството на президента Мадуро се обърна към продажба на част от златните запаси , съхранявани в централната банка във Венецуела, на своите съдружници в Турция, Русия и Обединените арабски емирства .

Но Съединени американски щати, които не признават държавното управление на Мадуро, предходната година предизвестиха " банкери, брокери, търговци " да не се занимават със " злато, нефт или други венецуелски артикули , откраднати от венецуелския народ от мафията на Мадуро ".

Венецуела за първи път се обърна към Банката на Англия в края на 2018 година Министърът на финансите Симон Зерпа и президентът на Централната банка Каликто Ортега пътуваха до Лондон, с цел да изискат Венецуела да си прибере златото. През януари 2019 година Банката на Англия отхвърли настояването . Всичко, което сподели обществено бе, че не разяснява връзки с клиенти.

Решението обаче пристигна единствено дни откакто Хуан Гуайдо, се самообяви за президент. Гуайдо, който бързо бе приет за законен водач от повече от 50 страни - в това число Англия и Съединени американски щати, помоли Банката на Англия да не предава златото на държавното управление на Мадуро , като се аргументира, че то ще бъде употребявано за корупционни цели.

По това време английският държавен министър за Америка Алън Дънкан съобщи, че решението е въпрос на Банката на Англия и нейния шеф , само че добави, че " без подозрение, когато го създадат, те ще вземат поради, че в този момент има огромен брой страни по света, които слагат под въпрос легитимността на Мадуро и признават тази на Хуан Гуайдо ".

В същото време висши американски чиновници, за които президентът Мадуро от дълго време е проблем, също лобираха пред английските си сътрудници да откажат на държавното управление на Мадуро собствеността на венецуелските активи.
 Венецуела дава Съединени американски щати на Хага поради горивата
Венецуела дава Съединени американски щати на Хага поради горивата

След ареста на 90 души поради плануван скрит план против Мадуро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР