Венецуела изпраща 11 000 войници, за да контролират управляван от банди затвор с басейн и зоологическа градина

...
Венецуела твърди, че е иззела контрола над затвор от ръцете
Коментари Харесай

Венецуела твърди, че е иззела контрола над затвор от ръцете на мощна банда с международен обхват в голяма операция, включваща 11 000 членове на нейната сигурност сили.

Затворът Токорон е служил като щабквартира на бандата Tren de Aragua, където е инсталирала удобства като зоологическа градина, басейн и игрални зали, според разследващ журналист, интервюиран наскоро от агенция Франс Прес.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Бивш шеф на шпионажа на Венецуела се пледира за невинен по обвинения в наркотици на САЩВенецуела използва произволно задържане като „инструмент за репресии“: АмнистияСнимки: Злато и живак, а не книги, за децата миньори във Венецуелакрай на списъка

В изявление в сряда правителството поздрави служителите на реда за възстановяването на „пълния контрол“ над затвора в северния щат Арагуа, добавяйки, че операцията е „демонтирала център на конспирация и престъпност“.

Президентът Николас Мадуро похвали „големия успех в борбата срещу престъпните организации“.

След като правителството обяви пълна евакуация на затвора, министърът на вътрешните работи Ремихио Себалос каза пред държавната телевизия VTV, че затворниците са преместени в друго съоръжение.

Десетки роднини, които са живели в затвора с осъдени затворници, се събраха навън за актуална информация.

„Очаквам да чуя къде водят съпруга ми. … Живеех там, но те ни изгониха“, каза Гладис Ернандес.

Екип на AFP съобщи, че служители по сигурността изнасят мотоциклети, телевизори, климатици и микровълнови печки от затвора.

Изглежда, че някои затворници са избягали по време на операцията, тъй като по-късно правителствено изявление обяви „втора фаза“ на операцията за „издирване и залавяне“ на „укриващи се престъпници“.

Превод: Поздравявам повече от 11 000 членове на FANB и полицейските сили за успешната намеса на Пенитенциарния център Токорон. Сега се подготвяме за втората фаза на операцията за освобождение на Касик Гуайкайпуро. Вървим към Венецуела, свободна от престъпни групи!

„Хотел“ за лидери на банди

Tren de Aragua, най-мощната местна банда във Венецуела, е замесена в престъпност в цялата страна и е разпростряла пипалата си към съседните нации.

Според разследване на венецуелската журналистка Рона Рискес, бандата има около 5000 членове. Възникна преди десетилетие и се занимава с отвличания, грабежи, трафик на наркотици, проституция и изнудване. Tren de Aragua също е свързан с незаконния добив на злато.

Рискес каза пред АФП, че бандата се е „възползвала“ от икономическата и политическа криза във Венецуела през последното десетилетие, за да разшири операциите си и сега присъства в най-малко осем други страни от Латинска Америка.

Тя описа затвора като „хотел“ за лидерите на бандата с банка, бейзболно игрище, ресторант и нощен клуб.

Лидерът на бандата е Хектор Гереро Флорес, който е излежавал 17-годишна присъда в затвора за убийство и трафик на наркотици, каза Карлос Нието, координатор на A Window for Freedom, неправителствена организация за правата на затворниците.

Преди операцията изглеждаше, че идва и си отива от Токорон по желание, каза Рискес.

Според Венецуелската обсерватория на затворите, затворите в страната са над 50 процента пренаселени и имат лоши условия на задържане.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР