Венецуела обяви късно снощи, че вдига валутния контрол за банките

...
Венецуела обяви късно снощи, че вдига валутния контрол за банките
Коментари Харесай

Венецуела прекратява валутния контрол след 16 години действие

Венецуела разгласи късно нощес, че подвига валутния надзор за банките след 16 години деяние на режима, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Някои анализатори обаче са скептични дали мярката ще окаже задоволително въздействие, с цел да успее да подкрепи свиващавата се стопанска система на страната.

Валутният надзор бе натрапен от предшественика на президента Николас Мадуро, Уго Чавес, след опит за прелом през 2002 година. Година по-късно Чавес сътвори спечиален механизъм, сменил името и организацията си по време на наследника му Николас Мадуро, целящ да се поддържа курсът на $. Това обаче не се случи - през днешния ден инфлацията в страната се мери в милиони проценти.

Според АП обменни будки и банки към този момент ден оферират услугата, разрешила на финансовите институции да работят без ограничавания на курса. Анализатори, представени от изданието, считат, че решението е предизвикано от глобите, наложени от Съединени американски щати на венецуелската централна банка.

Освен това черният пазар на валута процъфтява, защото на формалния тя е нищожна поради свиващия се експорт на нефт.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата във Венецуела (110)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР