Венецуела е освободила двама граждани на САЩ, включително един петролен

...
Венецуела е освободила двама граждани на САЩ, включително един петролен
Коментари Харесай

Сближаване! Венецуела е освободила двама американци, съобщи Белият дом

Венецуела е освободила двама жители на Съединени американски щати, в това число един петролен специалист, прекарал над четири години във венецуелски затвор, заяви Белият дом, представен от АП.

Густаво Карденас и още петима чиновници на " Ситго " (Citgo) - основана в Хюстън дъщерна компания на венецуелската държавна петролна корпорация ПДВСА (PDVSA) - били подмамени да дойдат в Каракас за фиктивна бизнес среща през 2017 година и задържани. След това те били наказани на затвор по обвинявания, че не са осъществили проект за рефинансиране на " Ситго ", като вместо това са отклонили парите за персонално облагодетелстване.

Карденас е бил пуснат на независимост след скрито посещаване предишния уикенд във Венецуела на почитан представител на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Това е първата аудиенция на делегат на Белия дом в латиноамериканската страна от повече от две десетилетия, отбелязва АП.

Освободен е бил също Хорхе Фернанадес, задържан предходната година по " измислени обвинявания ", съгласно американското президентство.

Венецуелският президент Николас Мадуро в това време изрази желание да усъвършенства връзките си с Вашингтон. В тирада по малкия екран той даде знак, че е податлив да одобри настояването на Съединени американски щати да стартира разговор с опозицията като първа стъпка за намаляване дългогодишните американски наказания на фона на войната в Украйна, която буди опасения от повишение на цените на природния газ.

Високопоставени източници от администрацията на Байдън, поискали анонимност, отказали да обяснят пред АП за какво точно Карденас и Фернандес са били подбрани измежду десетината жители на Съединени американски щати, пребиваващи във венецуелски затвори. Според тях пратеникът на Белия дом Роджър Карстънс твърдо е упорствал всички тези американци да бъдат пуснати на независимост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР