Венецуела е една от горещите точки в света от повече

...
Венецуела е една от горещите точки в света от повече
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Боли ме, че по важни политически въпроси, България говори на два гласа

Венецуела е една от горещите точки в света от повече от година и половина. Там има филантропична рецесия, вършат се опити да се успокои обстановката, по тази причина ние се учудваме от реакцията на Българска социалистическа партия и президента, защото това не е нова тематика. България няма някакви съществени геополитически ползи във Венецуела. Със сигурност, тогава когато има тежка филантропична рецесия и нашите съдружници приканват и вършат опити за усмиряване на обстановката, никога не можем да останем безучастни. Ние не поддържаме потъпкването на човешките права. Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Панорама " по Българска национална телевизия.

По думите на вицепремиерът във Венецуела се принуждават хората или да гласоподават за Мадуро или да гладуват. „ Хората в страната се хранят с купони “, сподели Захариева.

На въпрос за какво тогава сме се забавили толкоз с позицията си, външният мнистър отговори: „ Имахме вяра, че след 10-те кръга договаряния обстановката ще докара до нови законни президентски избори. Това обаче не се случи. Има социологическо проучване от последните дни, от което се вижда, че 82% са против Мадуро. Нека да дадем късмет на венецуелците сами да изберат своя път “, прикани тя.

„ Не сме взели решението преждевременно “, увери Захариева. По мотив другите позиции на президент и държавно управление, тя разяснява: „ Отговорността във външната политика е на държавното управление. Мен ме боли от това, че по значими политически въпроси България приказва на два гласа. Страната ни не печели от това. Аз не мога да схвана къде е ползата на България в позицията на президента. Нито една демократична страна не признава Мадуро “.

„ Изключително неприятна е обстановката с обострянето на връзките сред две европейски страни - Франция и Италия. Това е казус “, разяснява външният министър.

А във връзка позицията на страната ни към Македония, Захариева съобщи: „ Учудих се от думите на президента Радев, че не сме желали мнението му по Договора с Македония. Това не е правилно “, безапелационна бе тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР