Венецианското биенале на изкуствата е един от най-известните и стари

...
Венецианското биенале на изкуствата е един от най-известните и стари
Коментари Харесай

Д-р Надежда Джакова: Местното изкуство е любопитно за света

Венецианското биенале на изкуствата е един от най-известните и остарели конгреси, където международната арт общност мери растеж и трендове пред авторитетно жури. Провежда се на всеки две години съвсем без спиране от 1893 година. 

 

Събитието играе основна роля в развиването на актуалното изкуство. Произведенията, показани от участниците и оценени от интернационално жури, пишат историята на международното творчество и значително въздействат върху трендовете. На 60-ото издание на Биеналето, по мнение на специалистите, е най-успешното присъединяване на България до този миг с плана “Съседите ”.  

 

Авторите и кураторът са като емблема на Покана за пътешестване - събрали са се от целия свят, с цел да интерпретират художествено контузията от това да бъдеш чужденец в личната си страна през комунизма, време през което не са били родени.  

 

Кураторът Васил Владимиров е приключил бакалавърска степен по съвременна история и политика в Royal Holloway, в Лондонския иниверситет и магистратура по политическа социология в Прочутия London School of Economics and Political Science.

 

Красимира Буцева е образен актьор, откривател и публицист, живее сред София и Лондон. Тя е  старши преподавател в Лондонския лицей по връзки.  

 

Лилия Топузова е професор по история в Университета на Торонто. Тя е историк и режисьор, чиято работа третира историята и паметта, изключително по отношение на политическото принуждение, мълчанието и контузията. 

 

Джулиан Шехирян е мултимедиен актьор, откривател и публицист.  Той е докторант по история на науката в Принстънския университет. В своята художествена процедура Джулиан основава пространствени мултимедийни съоръжения посредством артистистични намеси, видео, тон и пробни технологии. 

 

Но главен мотор на плана и “виновник ” за отличните мнения на критици от целия свят е комисарят на българското посланичество на Биеналето доктор Надежда Джакова, изкуствовед и куратор.  Тя споделя пред БНР за нашия павилион, плана “Съседите ” и свободния дух, който господства на международния арт конгрес. Дамата е завеждащ филиал „ Софийски боеприпас – Музей за модерно изкуство “ към Националната изложба. Реализирала е повече от 100 изложения. Изнасяла е лекции за модерно изкуство в България, Германия, Англия, Русия и Китай. Член на Международната асоциация на арт критиците.  

 

Тя бе измежду малцината комисари, поканени на специфична среща с Папа Франциск при неговото посещаване на най-големия конгрес за модерно изкуство.  Тази среща е голямо самопризнание за България и Българския павилион,, споделя д-р Надежда Джакова и добавя: “Съседите ” дава изказ на невидимите, анонимните, маргинализираните. Проектът пресъздава загатна, придава му компактност, облик и тон, запечатващ се в паметта на фена. Нека забележим и чуем тези истории, тъй като властническите режими от предишното заплашват и бъдещето ни. ”

 

В диалога ми с комисаря на българското присъединяване на Биеналето на изкуствата във Венеция попитах Надежда Джакова следва ли разумно продължение на блестящия старт и какви събития са планувани в нашия павилион през идните месеци.

 

На 24 май в българския павилион на Биеналето във Венеция Теодора Бахарова е поканила италиански възпитаници в креативната работилница Страноприемница. Ателието е самобитна метафора на софра. Има за цел да насочи вниманието върху толерантността, разглеждайки опозициите собствен - непознат, познато - непознато. Младите хора от учебно заведение Данте Алигиери  ще научат за българската писменост, култура и просвета и славянската словесност.

 

Преди това в зала Тициан на центъра Дон Орионе, където е ситуирана инсталацията “Съседите ” ще се организира полемика на британски и български език под надпис „ Помнене и свидетелстване – местни и световни контексти “ , провежда с общителното подпомагане на Университет " Ка Фоскари " и проф. Илияна Кръпова.

 

В нея с изключение на създателите, кураторът и комисарят, присъединяване ще вземат академични преподаватели от България, близки на  затворници от Белене и Ловеч.  

 

На мен ми направи усещане, че до момента в който преди години европейското изкуство е доминирало на Биеналето, в 60-ото му издание изпъкват инсталациите на страни от Африка и Южна Америка. А австралийският проeкт даже получи огромната премия.

 

В Покана за пътешестване доктор Надежда Джакова дава отговор на въпроса извънредно ли е това и на какво се дължи.

 

Ако имате път към Венеция до 24 ноември, разгледайте Биеналето на изкуствата и българския павилион в зала Тициан на  центъра Дон Орионе. Проектът “Съседите ” е подложен в Топ 10 на наложителните за посещаване места на международния конгрес. А на предишното издание на Биеналето през него са минали над 800 хиляди посетители.

 

След като поехме възвишена доза изкуство, предлагам да отлетим за Маями и Палм бийч с цел да вземем наложителния си Витамин Д от крайбрежията на Флорида. Виртуално, за жал, само че пък с цветния роман на изпълнителният шеф на списание “Наш дом ” Петя Кръстева.

 

Маями е вторият по величина град в щата Флорида и най-гъстонаселеният мегаполис в тази част на Съединените щати. Околностите му са заети от езера, канали, частично наводнени тропически гори, за които е присъща високата мокрота. В непосредствена непосредственост до града се намира един от най-известните национални паркове в света – Евърглейдс, където могат да видят в естествена среда алигатори, чапли, пуми и други животни. Климатът е тропически и през цялата година е топло, а през лятото влажността на въздуха е към 90%. Най-студеният месец е януари. когато средните дневни температури са към 24 °C.

 

Но  Петя Кръстева се е отбила и в “гетото ” за милионери и милиардери Палм бийч. Населението му  близо 9000 души, само че никой от тях не е инцидентен.  Напълно преднамерено и журналистката се е разходила около именията на звезди и магнати.

 

Ако сте се размечтали за имение със 78 стаи, сетете се, че поддръжката му е 15 хиляди $ на месец и незабавно ще ви мине. Но пък е любопитно да се види, както е направила журналистката Петя Кръстева, която ни разноски из Флорида.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР