Венецианската комисия към Съвета на Европа даде положителна оценка за

...
Венецианската комисия към Съвета на Европа даде положителна оценка за
Коментари Харесай

Венецианската комисия с препоръки и похвали за етичния кодекс за българските магистрати

Венецианската комисия към Съвета на Европа даде позитивна оценка за признатите от Висшия правосъден съвет кодекси за етично държание на българските съдии , оповестява Българска телеграфна агенция.

Оценките са били осъществени по искане на Министерството на правораздаването.

Венецианската комисия дефинира като похвално приемането на разпоредбите и отбелязва, че то е осъществено в сходство с нейните по-ранни рекомендации. Според Комисията кодексите са добре замислени и съгласувани.

Отправена е рекомендация Законът за правосъдната власт да съдържа текстове за етичното държание на съдиите, като не би трябвало да се базира на наредбите на етичния кодекс за предприемането на дисциплинарни производства. Причината е, че сходни кодекси съдържат необятни разпореждания, несъответствуващи за директно използване. Отбелязва се, че сходни законови промени още не са утвърдени, както и че кодексът би следвало да бъде допълнение към тях.
 Отделни кодекси за държание за съдии, прокурори и следователи
Отделни кодекси за държание за съдии, прокурори и следователи

Депутатите одобриха на първо гласоподаване измененията в ЗИД на Закона за правосъдната власт, с вносител Министерски съвет

Венецианската комисия предлага законът да показва основанията за дисциплинарна отговорност на съдиите, тъй че да има изясненост и предвидимост.

Освен това е показана и оценка за кодекса за етично държание на българските прокурори и следователи. Отново е изразено утвърждение за приемането на новите правила и за съобразяването им с по-ранни рекомендации. Препоръчва се кодексът да регистрира другите процесуални функции на прокурорите и следователите , както и да се обезпечи заслужено посланичество на определените прокурори във Висшия прокурорски съвет, с цел да се предотврати надзор върху тази институция " от политическото болшинство на деня ". Венецианската комисия смята, че това може да се реализира с спомагателни промени в Конституцията.

В мнението се предлага и да се плануват правила за държанието на прокурорите и следователите, когато получават инструкции от своите ръководители, които намират за неправилни или противозаконни. Препоръчва се унищожаване на лоялността като обособен принцип, или значителното му преформулиране, като се акцентира на институционалната преданост пред персоналните взаимоотношения и се направи по този начин, че лоялността да не предизвиква фаворизирането.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР