Венера е странна планета. Заради своя размер и плътност астрономите

...
Венера е странна планета. Заради своя размер и плътност астрономите
Коментари Харесай

Защо Венера се върти в грешната посока?

Венера е странна планета. Заради своя размер и компактност астрономите постоянно я наричат земен „ близнак “. Тя обаче е много друга от нашия свят.

Повърхностното налягане на въздуха на Венера е над 90 пъти по-голямо от земното. Ако имате шанса да прекарате един ден на нея, ще забележите, че Слънцето изгрява от запад и залязва на изток – тъкмо противоположното по отношение на това, на което сме свикали. Пък и ще би трябвало да почакате много, преди да можете да зърнете изгрева и залеза – един ден на Венера трае 243 земни дни – малко повече от една тамошна година, която продължава 225 земни дни. Уви, до момента в който се чудите какво действително се случва, ще бъдете премазани от извънредно мощното налягане и изпепелени от температурите, достигащи до 400 градуса по Целзий.

И по този начин, за какво Венера се върти в противоположната посока по отношение на всички останали планети в Слънчевата система?

Първо, би трябвало да имате поради, че това не е обикновено. Астрономите считат, че въртенето се дефинира още сега, в който планетите се образуват от въртящия се облак газ. Т.е. счита се, че в началото всичко е било обикновено, само че в един миг нещо е трансформирало посоката на въртене на Венера (и наклонило оста на въртене на Уран настрани).

В случая с Уран обяснението евентуално е напълно простичко – в някакъв миг в предишното нещо огромно (или няколко по-малки обекта) се е врязало в планетата и е трансформирало метода, по който се върти.

При Венера не е изключено да важи и същият сюжет – един или няколко обекта я удрят и я обръщат надолу с главата (от наша гледна точка). Или пък ударът я забавя и обръща посоката на въртене.

Съществува и една малко по-сложна доктрина – бързоподвижната атмосфера на планетата си взаимодейства с повърхността и трансформира както скоростта, по този начин и посоката на въртене.

„ Гледаме на атмосферата като на един тъничък и съвсем самостоятелен слой върху самата планета, който си взаимодейства минимално с твърдата повърхнина “, споделя астрофизикът Стивън Кейн от Калифорнийския университет в Ривърсайд в известие до медиите от април 2022 година В своя теоретичен труд той твърди, че Венера може да бъде употребена като изключително подобаващ аналог за планети със синхронно въртене. Ако тя не разполагаше с атмосфера, евентуално щеше да се върти в синхрон със Слънцето (както Луната по отношение на Земята).

Вместо това взаимоотношението на атмосферата с планетата ѝ разрешава да се върти (макар и бавно) и то по метод, който би могъл да изясни възходящата скорост на въртене – нещо, което учените следят от откриването на Венера до момента.

Мощната атмосфера на Венера е „ неразделна част от планетата, която визира безусловно всичко – даже скоростта на въртене “, изяснява Кейн.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР