Венелин Тодоров е носител на голямата награда „Джон Атанасов“ за

...
Венелин Тодоров е носител на голямата награда „Джон Атанасов“ за
Коментари Харесай

Венелин Тодоров: Вярата в Бог ми помага да се занимавам с наука

Венелин Тодоров е притежател на огромната премия „ Джон Атанасов “ за работата му за моделиране на комплицирани системи с огромна размерност.

За първи път от 17 години премията отива при човек, който работи в България, отбелязва Тодоров пред БНР ине крие изненадата си, че я получава.

„ Това е оценка на труда ми. Показва, че и в България могат да се реализиран резултати, които да са конкурентноспособни на международните. “

34-годишният лекар по математика работи в Институт по осведомителни и комуникационнитехнологии в Българска академия на науките. Неговата компетентност е „ Моделиране на комплицирани системи с огромна размерност “. Разработените от него логаритми могат да се ползват при моделиране на невронните мрежи в изкуствения разсъдък, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика. Но освен там - те улесняват прогнозирането на замърсители, устойчивото земеделие, екология и биоикономика.

Прилагам математиката в други науки . “

В момента обаче няма български планове за приложение на логаритмите с висока акуратност на Венелин.

Къса се връзката – научна сфера и бизнес вървят в разнообразни направления , може би това е едното “, счита той.

Алгоритъмът на Венелин оказва помощ и на квантовите компютри . Благодарение на него Венелин намира решение на задачата на Ричард Файнман в квантовата механика, което е от значимо значение за изчислителната химия и квантовите калкулации за моделирането на квантови системи, като квантови компютърни устройства и химически структури. С други думи - доближава ни още една стъпка към потреблението на квантовите компютри .

Защо Венелин не е от дълго време в друга страна?

„ Трябва да има и такива като мен. Засега мисля да остана да работя в България, като се надявам на нови планове и благоприятни условия “, споделя той.

Условията за правене на просвета в България да усъвършенствани за последните 10 години , регистрира Венелин Тодоров.

Тазгодишния притежател на огромната премия „ Джон Атанасов “ е стимулиран и вярата, която не влиза в несъгласие с търсенията му като математик, а ги добавя.

„ Неслучайно премията „ Джон Атанасов “ я посветих на майка ми. Тя даже си отиде с тези думи и като обръщение към нея се усещах задължен да продължа да се занимавам с просвета. Точно вярата в Бог ми оказа помощ да продължа да се занимавам с просвета. Тук няма никакъв спор – бащите на модерната просвета, мои вдъхновители: Паскал, Нютон са били мощно вярващи хора , имат страхотни пробиви, научни, само че са били уверени, че има Законодател, който ги е вложил тези закони. Шрьодингер споделя, че науката се преглежда като игра, в която Бог задава разпоредбите и ролята на учения е да откри кои правила са заложени отначалото, на кои може да въздейства. “

„ Джон Атанасов има едно изказване – че най-голяма храброст човек може да прояви не в открития космос, а в мисълта за осъществяване на някакви научни хрумвания. Науката дава тази опция – човек да промени най-малко частично света към него с всякакви научни открития . “

Венелин Тодоров предизвиква младежите да не се опасяват да осъществят концепциите си, тъй като всяка фантазия заслужава да бъде осъществена .
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР