Велоалеята в Панчарево има нужда от спешно укрепване. Още от

...
Велоалеята в Панчарево има нужда от спешно укрепване. Още от
Коментари Харесай

Велоалеята в Панчарево е опасна - нужно е спешно укрепване

Велоалеята в Панчарево има потребност от незабавно подсилване. Още от ноември прекосяването по нея е неразрешено поради заплаха от свличаща се земна маса и падащи камъни. От общината са упълномощили осъществяване на профилирано геоложко изследване на ската от северната страна на язовир Панчарево. Проучването и част от геодезическите работи са към този момент подготвени, само че планът по реализацията се бави.

Велоалеята беше пусната през 2016-а година, а за плана са изхарчени над милион и половина лв.. Свлачището се засилва още след построяването ѝ и от този момент от време на време се чисти, само че до подсилване на ската по този начин и не се стига. През ноември предходната година районната администрация издава заповед, с която не разрешава прекосяването, съобщи Българска национална телевизия.

Въпреки загражденията и заповедта доста хора въпреки всичко минават по велоалеята.

"Тези камъни не престават да падат, те са падали и преди, падат в този момент, без да се подхващат съответни дейности. И би трябвало ли да стане случай? Това, което настояваме, е в незабавен порядък да можем да имаме тази опция, не ние, тъй като не сме възложител, а Столичната община да може да разпореди планиране и осъществяване на действителното подсилване на ската ", съобщи Николай Гюров, кмет на регион Панчарево пред националната телевизия.

От Столичната община ни дадоха отговор че изследването и част от геодезическите работи са към този момент подготвени. "Заснемането ще завърши при удобни климатични условия и по-късно ще бъде направен план за нужните укрепителни уреди ", допълват от общината. Дотогава районната администрация има уговорката да обезопаси и разчисти.

"Към днешна дата велоалеята не е предадена за ръководство и стопанисване на районната администрация и ние нямаме бюджет, с който да обслужваме това пространство, все пак ние го вършим ", добави Николай Гюров.

Голям проблем за региона е и затлачването на Панчаревското езеро. На това се дължат и водораслите във водата. Министерството на земеделието и храните към този момент е изготвило план за разчистване на езерото от наносите, само че към момента няма финансиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР