Велоалея да свързва Видин и Силистра по поречието на река

...
Велоалея да свързва Видин и Силистра по поречието на река
Коментари Харесай

Планират велоалея между Видин и Силистра

Велоалея да свързва Видин и Силистра по поречието на река Дунав предвиждат от районното министерство. Очаква се планът да бъде подсилен от програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния в идващия програмен интервал като стратегически план.

От бюджета на програмата са контрактувани 86%, като до края на годината се чака този % да надмине 90%. До в този момент 61% са разплатените средства от контрактуваните. Към момента са финансирани 500 плана с няколко хиляди обекта в тях.

Новият програмен интервал ще стартира през 2021 година Очаква се бюджетът за развиване на районите да е над 3 милиарда лева, малко по-голям от сегашния програмен интервал. Проект на бъдещата стратегия за районите ще бъде показан пред Европейска комисия в края на месец март.

С пари от програмата за трансгранично съдействие ще се изготви и цялостно предпроектно изследване за поречието на реката, което ще има за цел да разпознава и обоснове изграждането/разширяването на нови мостови уреди и речни пристанища, разгласи във Велико Търново заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова.

Там се организира съвещание на районния съвет на Националното съдружие на общините в Република България. На него участваха кметове на общини и ръководители на общински препоръки от Северен централен регион. Модератори бяха кметът на Велико Търново и ръководител на НСОРБ Даниел Панов и изпълнителният шеф на сдружението Силвия Георгиева.

Един от целите за развиване на Северна България е откриване капацитета на река Дунав като главен транспортен кулоар. Това би довело до позитивен стопански резултат посредством повишение на туристическите визити, възстановяване на транспортната съгласуваност с Румъния и другите Дунавски страни, продан на артикули.

" Това ще са едни от най-важните вложения за територията, с цел да се осъществят цели с по-висока добавена стойност за икономическо развиване ", акцентира Николова. Тя изясни, че във връзка с Северен централен регион се слага главен фокус върху промяна на стопанската система за повишение на стандарта на живот и превъзмогване на демографската рецесия.

За преобразяване на Северния централен регион в бързо и стабилно разрастващ се европейски район, има три съществени целта, които ще се финансират с европейски и бюджетни средства - стопански напредък и промяна, развиване на човешкия капацитет и реализиране на обществен напредък и стабилно териториално развиване и съгласуваност.

Предвижда се градовете центрове на напредък в Северен централен регион ще са Велико Търново и Русе, стана ясно още по време на срещата. Заедно с Варна двата града ще бъдат включени и в бюджетен клъстер, който с поддръжката на европейските средства да свърже и развие връзката сред Дунав и Черно море посредством осъществяване на общи планове за реализиране на световна цел сред тях.

Още шест общини в региона - Габрово, Севлиево, Свищов, Горна Оряховица Разград и Силистра ще са бенефициенти на програмата на районно развиване, като балансиращи центрове за развиване на територията.

Ключовите транспортни планове за развиване на региона са завършването на автомагистрала " Хемус ", построяването на автомагистрала Русе - Велико Търново, връзката Русе - Разград и тунелът под връх Шипка.

Според Николова културно-историческото завещание на региона също ще бъде подкрепяно с европейско финансиране. Тя регистрира, че в него са регистрирани 265 недвижими обекта на културното завещание с национално значение.

Изпълнението на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година е с доста положителни темпове и няма риск от неусвояване на европейски средства, увери Николова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР