Велкова беше категорична, че се спекулира с темата с излишъцитеАктуализация

...
Велкова беше категорична, че се спекулира с темата с излишъцитеАктуализация
Коментари Харесай

Служебният финансов министър: Има много непредвидени разходи


Велкова беше безапелационна, че се спекулира с тематиката с остатъците

Актуализация на бюджета е невероятно да бъде създадена. Приходите са извънредно напрегнати, не чакаме преизпълнението им. А с цел да има актуализация, би трябвало да има преизпълнение на приходите. Това разяснява служебният министър на финансите Росица Велкова.

По думите ѝ може да има спестовност към финансовите разноски, само че те няма да са в огромен размер, а служебното държавно управление ще преразпределя средства от бюджета, с цел да се финансират други непредвидени разноски. Тя даде образец, че такива средства са били нужни за организацията на предварителните задължения.

„ Има и доста непредвидени разноски, които служебният кабинет би трябвало да предприеме. Такива са и разноските за предварителните парламентарни избори. Тепърва ще се търсят и разноски за консолидираното на украинските бежанци “, уточни тя.

Велкова беше безапелационна, че се спекулира с тематиката за остатъци.

„ Тезата се развива, защото в бюджета са гласувани средства за финансовите разноски от над 8 милиарда лева, само че 4 милиарда лева от тях са европейски средства, които няма по какъв начин да бъдат преструктурирани даже и да има спестовност. 1,1 милиарда лева са общинските разноски, които също няма по какъв начин да бъдат преструктурирани, а 1,2 милиарда са разноските за районното министерство. 1,1 милиарда лева са също финансовите разноски в бранша „ Отбрана и сигурност “. Тоест, няма по какъв начин да се прави спестовност там “, акцентира тя.

Служебният финансов министър съобщи още, че няма да бъдат теглени задължения, с цел да се финансират нови разноски.

Тя разяснява и тематиката с инфлацията, като уточни, че главен източник за повишаването ѝ са високите цени на енергоносителите и питателните артикули.

Велкова разгласи, че от прогнозата за интервала 2023-2025 година актуалните планове за разноските по Консолидирана фискална стратегия за 2023 година демонстрират растеж по отношение на обновената стратегия от 2022 година от 9,7 милиарда лева, с което се чака дефицитът да доближи 11,3 милиарда лева, или 6,8% от Брутният вътрешен продукт. Ръстът е в следните посоки: разноски за личен състав - 1,6 милиарда лева, обществено и здравноосигурителни заплащания - 5 милиарда лева, и пенсии - 3,8 милиарда лева, финансови разноски - 3,8 милиарда лева, разноски за лихви - 0,3 милиарда лева, вноска в бюджета на ЕС- 0,2 милиарда лева Разходите за прехрана бележат понижение от 1 милиарда лева, а дотации и други настоящи прехвърляния с 0,2 милиарда лева

Тя посочи, че разноските за 2024-2025 година нарастват с към 2-3 милиарда лева и са главно за обществено и здравноосигурителни заплащания и разноски за лихви. Тя разгласи също по този начин, че за интервала 2023-2025 растежът на Брутният вътрешен продукт понижава, което се дължи на това, че растежът на потреблението е по невисок от растежа на Брутният вътрешен продукт, растежът на вноса бележи спад от 34,5% за 2022 година и до 4,7% за 2024 година

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР