Велизар ЕНЧЕВВицепрезидентът Илияна Йотова: Ако българите не бъдат вписани в

...
Велизар ЕНЧЕВВицепрезидентът Илияна Йотова: Ако българите не бъдат вписани в
Коментари Харесай

Абдикация

Велизар ЕНЧЕВ
Вицепрезидентът Илияна Йотова: " Ако българите не бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония, България няма да даде зелена светлина за идната междуправителствена конференция с европейските институции "...
По логиката на президентската институция, която явно е логичност и на българската дипломация, в случай че Скопие впише българите в конституцията си, София няма да има повече условия към македонската страна.
Позицията на вицепрезидента Йотова е абдикация от българските условия за македонското еврочленство. Сред тях преди всичко е редакцията на македонските учебници по история и география, от които би трябвало да се отстранен пасажите, присвояващи българското културно-историческо завещание. 
Всъщност Илияна Йотова изпраща на македонистите в Скопие това обръщение: единствено впишете българите в своята конституция и ние няма да възразяваме против македонизирането на Цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум Охридски, Григор Пърличев, Братя Димитър и Константин Миладинови, Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански, Никола Вапцаров и още плеяда велики българи от Средновековието и Възраждането...
А ето какво написа в член 12 от контракта сред двете страни, озаглавен " Промени в наличието на македонските учебници ": 
" Двете страни би трябвало да си разменят, според член 12 от междуправителствената стратегия за съдействие в науката и образованието сред Република Северна Македония и Република България, копия от всички просветителни стратегии, учебници и образователни пособия... До началото на образователната 2023-2024 година македонското държавно управление би трябвало да промени наличието на учебника по география за 7 клас поради неоснователни етнически/териториални искания ".
До този миг управляващите в Скопие не са редактирали учебника по география за 7 клас, като заявяват, че и дума не може да става за смяна и в учебниците по история. Което слага под въпрос целия развой на македонската евроинтеграция, тъй като Скопие отхвърля даже да беседва със София за към този момент поети задължения по наличието на македонските учебници за междинното обучение.
На този декор изказването на българския вицепрезидент е повече от обезпокоително, тъй като то заобикаля най-големия проблем в българо-македонските връзки и се концентрира само върху вписването на българите в македонската конституция.  
Ако президентът Румен Радев или Министерство на външните работи не поправят странната позиция на вицепрезидента Йотова, ще можем да изпишем некролога на българската идея в Македония, който ще звучи по този начин: " С огорчение оповестяваме, че България абдикира от отбраната на българското културно-историческо завещание на територията на Република Северна Македония, което повече от век се дебългаризира от Сърбия и от родения в Белград антибългарски македонизъм. Лека й пръст на българската идея в Македония "...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР