Велизар ЕнчевНа 24 август македонският външен министър каза това, което

...
Велизар ЕнчевНа 24 август македонският външен министър каза това, което
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Мария Габриел дължи обяснение: Обещавала ли е на Ескобар тиха капитулация пред Скопие

Велизар Енчев

На 24 август македонският външен министър сподели това, което 24 часа по-късно повтори и американският посланик Габриел Ескобар - че договорите със прилежащи страни не са част от Преговорната рамка с Европейски Съюз и че след регистриране на българите в македонската конституция България няма право на нови претенции към Скопие. На 24 август Мария Габриел не реагира.

На 25 август щатският посланик повтори думите на Буяр Османи, само че с допълнение, тежко уличаващо външния ни министър - че е поела пред Ескобар уговорката България да няма нови претенции, откакто българите се впишат в конституцията.

Още по-срамното за нас е, че Ескобар безусловно повтаря скандалното признание на Османи, съгласно който българо-македонският контракт за проверка на учебниците по история не е част от Преговорната рамка за участието на РСМ в ЕС…

Това е 100-процентна неистина, само че слага два тревожни въпроса:

Запозната ли е Габриел с дипломатическата документи, в която написа, че двустранните контракти са неотменна част от Преговорната рамка?

Обещавала ли е Габриел на върховен американски посланик тиха капитулация пред Скопие?

Външният ни министър дължи пояснение на Народното събрание в първия му работен ден след лятната почивка – на 1 септември.

Ако Ескобар споделя истината, министерската ѝ оставка е най-малката глоба.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР