Велизар ЕнчевФейсбук Член Първи (ал.3) от Устава на Българската православна

...
Велизар ЕнчевФейсбук Член Първи (ал.3) от Устава на Българската православна
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Вселенската патриаршия обяви война на БПЦ и на България! Защо няма реакция?

Велизар Енчев

Facebook

Член Първи (ал.3) от Устава на Българската православна черква гласи:
(3) Самоуправляващата се Българска православна черква – Българска Патриаршия е приемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима.
-----------------------------------
Решението на Вселенската патриаршия за признаването на Македонската православна черква, под името Охридска архиепископия, е публично оповестена война на БПЦ.

Ако след този акт на гръцката Вселенска патриаршия, осъществен в съгласуваност със светските и църковните управляващи в Скопие, министър председателят продължи да лобира за участието на Северна Македония в Европейски Съюз, значи на " Дондуков " 1 работят не българи, а сътрудници на елините и македонистите.

Липсата на реакция на българското Министерство на външните работи не трябва да ни изненадва. Хроничното безмълвие на дипломацията ни ще се оправдае с комфортното опрощение, че антибългарските дейности на Вселенската патриаршия са църковен, а не всемирски проблем.

Вселенската патриаршия в Цариград слага на една повърхност два казуса, които в действителност са със сходни исторически корени - автокефалността на Украинската черква и Македонската черква. Първата до неотдавна бе в диоцеза на Руската православна черква, втората - в границите на Сръбската православна черква.

БПЦ изгуби своя клир във Вардарска и Егейска Македония, откакто Царство България изгуби Междусъюзническата и Първата международна война през 1913-а и 1918-а. РПЦ изгуби своите позиции в Украйна, откакто Съюз на съветските социалистически републики изгуби " Студената война " през 1989-а.

Формално Вселенският патриарх Вартоломей нападна православните църкви в Москва и Белград. Но в действителност ударът е против Българската православна черква, българската страна и българската история.
Преди 24 часа македонският коментатор Драган Павлович - Латас (етнически сърбин) съобщи в скопската телевизия " Канал 5 " това: " Решението на Вселенската патриаршия идва в точното време, с цел да спре българизацията на македонската черква от хора, позоваващи се на тогавашната Екзархия "...

Ясно е за какво министър председателят мълчи и не реагира на подлия удар от Цариград. Той и Вартоломей се кланят в една и съща Метрополия оттатък океана.

Но за какво мълчат българските партии и политиците?

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР