Великотърновският народен представител, председател на ПГ на ГЕРБ и председател

...
Великотърновският народен представител, председател на ПГ на ГЕРБ и председател
Коментари Харесай

Цветан Цветанов участва в САЩ в Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността


Великотърновският депутат, ръководител на ПГ на ГЕРБ и ръководител на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов бе на работно посещаване във Вашингтон. В американската столица Цветанов организира поредност от срещи с представители на другите институции на Съединени американски щати, както и на неправителствения бранш.

Във Вашингтон Цветан Цветанов взе участие в Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността. Форумът се състоя в границите на Работната група на Конгреса на Съединени американски щати по въпросите на тероризма и неконвенционалната война. Тазгодишното съвещание беше отдадено на световните провокации пред актуалния свят – набожен тероризъм и радикализация, киберсигурност и криптовалути в това число финансиране на тероризма, стопански и кибершпионаж.

По време на форума Цветан Цветанов направи изявление за съпричастността на военното крило на Хизбула към терористичния акт в Бургас през 2012 година, като прикани участниците в конференцията да не подценяват нито един индивид в актуалната терористична активност. Цветанов акцентира нуждата от сливане на напъните на парламентарно и държавно равнище в Европа за преустановяване на опциите на сходни организации да развиват престъпна и терористична активност. В изявлението бе посочено, че следва да бъдат направени още по-добри ограничения и механизми за продан на информация сред правоохранителните служби на страните от Европейски Съюз, като е редно към този механизъм да бъдат привлечени и страните от Западните Балкани, пред които се разкрива европейска вероятност.

Цветан Цветанов организира и работна среща в Агенцията за битка с опиатите на Съединени американски щати. По време на диалога с районния шеф за Европа и Близкия Изток Джозеф Кип беше разисквано двустранното съдействие и новите районни провокации. Със удовлетворение беше маркирано, че отличното съдействието от предходните години сред българските правоохранителни органи и ДЕА продължава и през днешния ден. В качеството си на ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание Цветан Цветанов сложи въпроса за увеличение на броя на учащите се в Академията на ДЕА български правоохранителни чиновници. Беше особено маркирано, че по този начин най-добре се построяват фрагменти за сполучливо трансатлантическо съдействие.

Председателят на ПГ на ГЕРБ се срещна още със секретаря по вътрешната сигурност на Съединени американски щати (2005 – 2009 г.) Майкъл Чертоф. Федерален арбитър и създател на Патриотичния акт – закона за противопоставяне на тероризма в Съединени американски щати, Чертоф е знакова фигура в американската правоохранителна система. По време на мандата му бяха сложени основите на актуалната контратерористична система и система за гранична сигурност на Съединени американски щати. Понастоящем Чертоф е водеща фигура в региона на академичното проучване на процесите на радикализация и тероризъм. По време на двустранната среща беше контрактувана взаимна активност в редица посоки, както и присъединяване в план, обвързван взаимно с централноевропейски мозъчен концерн, който е в партньорски връзки с организацията на Чертоф. Цветанов и Чертоф показаха взаимно единодушие, че това е единствено началото на бъдещо дълготрайно съдействие.

Във Вашингтон Цветан Цветанов организира своите обичайни срещи с управителни представители на мозъчните тръстове на Републиканската и Демократическата партия на Съединени американски щати. По време на срещите бяха показани целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година От американска страна беше изказана доста висока оценка за включването на Западните Балкани измежду главните цели на българското председателство. В момента представянето на ясна европейска вероятност пред тези страни е от основна значимост. Беше декларирано, че България, посредством участието й в Европейски Съюз и НАТО, е позитивен образец за целия район.

По време на визитата си и в границите на Интерпарламентарната конференция Цветанов организира още редица срещи, измежду които с ръководителя на Офиса за Централна и Югоизточна Европа в Държавния департамент Дженифър Бахъс и с някогашния заместител секретар по вътрешната сигурност на Съединени американски щати Алън Бързин. Цветанов и Бързин имат дългогодишно взаимно съдействие по въпроси от региона на правоохраната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР