Великобритания вече не е член на ЕС, първото, което видяхме

...
Великобритания вече не е член на ЕС, първото, което видяхме
Коментари Харесай

Калфин: Брекзит ще усложни работата и обучението на Острова

" Англия към този момент не е член на Европейски Съюз, първото, което видяхме след Брекзит от европейските оператори на фондови пазари, е че някои от тях се реалокираха назад в Европейски Съюз и напуснаха Лондон ".

Това означи в коментара си за " Светът и ние " на Българска национална телевизия Ивайло Калфин, някогашен външен министър на България.

Според него в доста направления ще се усети напускането на Обединеното кралство.

Участието на Англия в Европейски Съюз е било доста положително за България, означи Калфин. Тя е упорствала за разширението и е помогнала доста за участието ни в Съюза.

" Англия е страна, която във връзка с сигурността в Европейски Съюз имаше голям принос и в този смисъл България губи един доста мощен сътрудник ", акцентира някогашният външен министър.

След 48 години участие целият стопански, политически и публичен живот на Обединеното кралство е обвързван с европейските правила, не изключвам да се появят някои нови области, които не са включени в съглашението, допусна Калфин.

Проблеми ще основат напускането от Англия на програмата " Еразъм ", студентите от страните в Европейски Съюз, които желаят да учат там, ще би трябвало да заплащат доста високи такси за образование. Но страната резервира присъединяване си в " Хоризонт 2020 " и в научните стратегии на Европейски Съюз, там би трябвало да внася своя принос. Има още въпросителни в какъв брой стратегии ще взе участие, какъв брой ще внася, по какъв начин ще се възползва от резултатите.

Лондон от сътрудник се трансформира в съперник на Европейски Съюз.

" Едно от настояванията на Англия беше да има лична икономическа политика, в това число във връзка с държавни помощи, както и на мита и митническа политика ", напомни Ивайло Калфин.

В съглашението е планувано при нарушение на клаузи, Европейски Съюз да предприеме ответни дейности. Все още е рано да се планува по какъв начин ще се развият комерсиалните връзки, само че там ще има при всички случаи разтърсвания.

Европейски Съюз се договориха, че европейските жители ще могат до 180 дни без виза в годината да обитават във Англия, само че няма да могат да работят.

" За да работят, се желае особено позволение, както за всяка външна за Съюза страна ", разясни Калфин и заяви, че има 220 000 българи, които са поискали да останат в островната страна и да им бъдат дадени работни визи. " За туризъм, за търговия няма да има проблем в пътуванията, само че за обучение, за работа ще има обилни затруднения ", разяснява Ивайло Калфин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР