Великобритания въвежда бустерна ваксинация за полиомиелит (детски паралич) за деца

...
Великобритания въвежда бустерна ваксинация за полиомиелит (детски паралич) за деца
Коментари Харесай

Полиомиелитът се разпространява в Лондон

Великобритания вкарва бустерна имунизация за полиомиелит (детски паралич) за деца под 10 годишна възраст след доказани данни за разпространяване на вируса в Лондон за първи път от 80-те години насам, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията за опазване на здравето на Обединеното кралство е открила 116 полиовируса в 19 проби в отпадни води през юни. Оттогава равнищата на полиовирус и генетичното му многообразие демонстрират, че предаването става в регионите на Лондон.

Все още няма доказани случаи на болестта, само че с цел да не се стигне до огнище на болест, персоналните лекари ще имунизират с бустерни дози деца до 10-годишна възраст против полиовирус, като към този момент е оповестена и по-широобхватна акция.

Нивата на имунизация в Лондон варират, само че резервират междинна стойност под предложените от Световната здравна организация 95 % на имунизация, което би държало болестта под надзор. За полиомиелита няма лекуване, само че съществуват ваксини, които стопират разпространяването на болестта, което сковава под 1 % деца, инфектирани с вируса.

Вирусът, открит в отпадните води на Лондон, е главно ваксиноподобният вирус, който се открива, когато децата, имунизирани с избран тип „ жива ваксина “, отделят вируса посредством фекална маса. Този безопасен вирус може да се съобщи сред неимунизирани деца, при което може да се получи по-опасна разновидност и да се провокира заболяване.

Миналия месец в Съединени американски щати бе открит случай на детски паралич при неимунизиран човек, който е първият подобен случай за десетилетието насам. Агенцията по опазване на здравето на Обединеното кралство сподели, че казусът е генетично обвързван с вируса, открит в Лондон.

Англия уголемява също по този начин наблюдението за детски паралич и в други градове, с изключение на в Лондон. Повечето хора там са имунизирани и рискът от по-широко разпространяване остава невисок.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР