Великобритания, в лицето на отговорника за пътищата и транспортния превоз

...
Великобритания, в лицето на отговорника за пътищата и транспортния превоз
Коментари Харесай

Британска баронеса изпрати писма до хиляди наши шофьори да спасят Острова, обещава големи пари СНИМКА

Англия, в лицето на отговорника за пътищата и транспортния транспорт в английското държавно управление баронеса Шарлот Виър от Норбитън, разпрати хиляди писма до наши тираджии, в които безусловно ги моли да се върнат назад на работа на Острова. За това алармираха очевидци, представени от. Самото писмо пък циркулира и в профилираните групи в обществените мрежи.

По данни на британската преса писмата са над 1 000 000 и са изпратени до всички водачи на камиони, които в миналото са работили в Обединеното кралство.


Зад тази липса пък се крие прозаичната причина, че Брекзит принуди доста от работната ръка от Източна Европа да напусне Острова. Сега обаче неналичията на водачи и артикули в магазините накара английските управляващи да прибегнат до изключително необикновени ограничения. Всички старания са впрегнати в търсенето на задгранични служащи.

"Пишем до вас и всички притежатели на шофьорски книжки за тежкотоварни коли за националния дефицит на водачи на тежкотоварни коли.


На тези от вас, които шофирате сега, бихме желали да благодарим за жизненоважната услуга, която сте оказали по време на реагирането на COVID-19, и за необикновено значимата роля, която продължавате да играете за поддържане на придвижването на стоките в цялата страна. Ако към този момент не работите в този бранш, бихме желали да се възползваме от опцията да ви помолим да се върнете. Вашите скъпи умения и опит в никакъв случай не са били по-необходими от в този момент.

Има фантастични благоприятни условия за шофиране на HGV в логистичната промишленост, а изискванията на претовареност и възнаграждение се усъвършенстват в целия бранш. Освен привлекателните равнища на възнаграждение виждаме повече благоприятни условия за гъвкава работа, закрепени часове, закрепени дни, на цялостен работен ден и на ненапълно работно време. Никога не е имало по-подходящ миг да намерите вида работа на водач на тежкотоварен автомобил, който ви харесва”, са единствено част от посланията на баронеса Виър до тираджиите.

„ Няма български водачи, които да са подготвени да си оставят работата у нас или в Европа, с цел да отидат и да се трудят едвам 3 месеца във Англия “. Така разяснява Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи, писмата с зов от английското държавно управление за излизане от транспортната рецесия на Острова.

„ Шофьорите, които желаеха да работят във Англия, останаха. Британците доста упорстваха за Брекзит и най-после се случи, което всички ги предупреждаваха, че ще стане. Може би това ще се случи и при нас, в случай че влязат в цялостна мощ рестрикциите на новите транспортни правила в Европейския съюз, известни още като Пакет „ Мобилност “, предизвестява Арабаджиев.

Англия търси към 5000 водачи за превоз на рискови артикули, каквито са горивата. Водачите на тежки камиони ще получат краткосрочни визи. Но тези водачи няма да са задоволителни, настояват наши транспортни специалисти, тъй като в действителност се търсят и не толкоз квалифицирани и високоплатени водачи, като тези за рисковите товари. Сметка на сектора демонстрира, че неналичието в превоза ни е също към 5000 водачи.

Но транспортното министерство на Острова не е единственото, което трескаво търси способи за излаз от сегашната рецесия във Англия. Тази рецесия съвсем спря доставките на артикули и изпразни рафтовете в голям брой магазини от комерсиалната мрежа. По-рано през седмицата правосъдният министър Доминик Рааб предложи неналичието да бъде запълнена с претенденти за леговище или даже пандизчии.

Също и от вътрешното министерство се заеха да изследват съществуващите благоприятни условия.

Сега ще бъдат незабавно издадени 5000 визи за водачи на камиони от Европейски Съюз, които ще важат единствено до Коледа. Това обаче надали е някакво решение, защото доста европейски водачи към този момент имат отрицателен опит от предходната Коледа, когато поради Брекзита и пандемията доста от тях бяха блокирани в продължение на дни край Дувър, без да разполагат с тоалетни, вода и храна. И надали някой от тях в този момент ще се втурне още веднъж към Острова, рискувайки да прекара там празниците. А и времето преди тях.

Междувременно по данни на английското министерство на вътрешните работи общият брой на българските жители, получили статут на уседналост или краткотраен статут на уседналост към 30 юни 2021 година, когато изтече крайният период за подаването на заявки, е 270 990 души, оповестиха от Министерство на външните работи.

Англия не е въвела специфичен омекотен режим за страни от шенгенското пространство. В този случай е добре българските жители да знаят, че считано от 1 октомври 2021 година жителите на Европейски Съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария могат да влизат във Англия единствено с интернационален паспорт, като той би трябвало да е с годност за целия интервал на планувания престой.

Изключение ще бъде правено само за получилите статут на уседналост или краткотраен статут на уседналост във Англия. Те ще имат право да влизат на територията на страната с персонална карта най-рано до края на 2025 година

В Министерство на външните работи нямат данни какъв брой са работните визи, издадени на българи, нито какъв брой са кандидатствали за такива. От външно министерство ни препратиха за отговор към посолството на Англия у нас. От дипломатическата задача към момента не са дали отговор на питане по тематиката.

Може да стигне до £1500 без гаранциятаПлащаме минимум £610 за работна визаДокументът важи 5 години, предпочитано се утвърждават искащите за секторите в дефицит. Визите за квалифицирани служащи разрешават да се остане във Англия, с цел да се прави подобаваща работа с утвърден шеф.

Ако ние или член на семейство ни сме почнали да живеем в Обединеното кралство до 31 декември 2020 година, може да имаме опция да аплайваме за безплатната скица за споразумяване на Европейски Съюз.

Крайният период за кандидатстване обаче беше 30 юни 2021 година за множеството хора. Все още можем да аплайваме, в случай че: сме се включили към член на фамилията във Англия, който е живял във Англия до 31 декември 2020 година или сме имали „ рационални учредения “ да не можем да аплайваме до 30 юни 2021 година - да вземем за пример сме болни или сме били жертва на домашно принуждение.

В противоположен случай се нуждаем от виза, с цел да работим в Обединеното кралство. Ирландските жители не би трябвало да аплайват за виза или за схемата за споразумяване на Европейски Съюз.

За да може да се назовем дипломиран служащ би трябвало да работим за шеф в UK, който е утвърден от Министерството на вътрешните работи, да имаме документ за спонсорство от работодателя с информация за работата, която ще правим на Острова, както и да получаваме минимална заплата, която зависи от типа на работата, която изпълняваме.

Срокът на тази виза е до 5 години, преди да се наложи да я удължим. Ще би трябвало да аплайваме за удължение или актуализиране на визата, когато тя изтече или в случай че сменим работата или работодателя.

Когато аплайваме за виза за дипломиран служащ, ще би трябвало да имаме задоволително пари, с цел да платим таксата за кандидатстване - общоприетата такса варира от £610 до £1408 според от събитията, също по този начин се заплаща за опазване на здравето - това нормално е £624 на година, както и за прехрана в страната, като за това сумата е най-малко 1270 паунда.

Например в случай че кандидатствате за идване във Англия от Аржентина за 2 години с виза за дипломиран служащ. Работата ви не е в дефицит, тъй че визата ви ще коства 610 паунда, плюс 624 паунда за всяка година от престоя ви против доплащане за опазване на здравето. Това значи, че ще платите общо £1858, когато кандидатствате за виза.

Освен това ще би трябвало да докажете, че имате разполагаем 1270 английски лири, с цел да се издържате във Англия, в случай че вашият шеф не може да покрие тези разноски. Ако аплайваме отвън Англия, общоприетата такса зависи от това дали ще бъдем във Англия до 3 години, което ще ни коства по £610 на човек или повече от 3 години – по 1220 паунда на човек.

Ако пък кандидатствате от Англия за удължение, превключване или актуализиране на визата си, таксата още веднъж зависи от това дали ще сме до 3 години или повече от 3 години в страната.

До 3 години е £704 на човек, а повече от 3 години е £1408 на човек. Ако работата ни е в листата с дефицит на специалност, таксата за всяко кандидатстващо лице е £464, в случай че оставаме до 3 години, и £928 за повее от 3 години. Като тук таксата е същата без значение дали аплайваме от или отвън Обединеното кралство.

Таксата за кандидатстване автоматизирано ще бъде понижена с 55 паунда, в случай че сме от Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Швеция или Турция. Също по този начин, в случай че работата ни е в листата с дефицит на специалност, ще получим това понижение, както и ще платим по-ниска такса. Това понижение не се отнася за членове на фамилията.

Кандидатстването за виза става до 3 месеца преди първия работен ден. След като подадем документи и потвърдим самоличността си, приемането на позволение за визата става в границите на 3 седмици, в случай че сте отвън Обединеното кралство, или 8 седмици, в случай че сте в страната.Дават специфични разрешителни за здравни служащи Друг тип работна виза е тази за здравен служащ. Тя разрешава на медицински експерти да идват или да останат във Англия, с цел да свършат подобаваща работа с NHS, снабдител на NHS или в обществени грижи за възрастни. За да се получи такава виза, би трябвало да сме квалифицирани лекари, медицински сестри, здравни експерти или експерти по обществени грижи за възрастни. Другите условия са като при квалифицирания служащ. Визата за здравен служащ също важи до 5 години, преди да се удължи.

Таксите за кандидатстване зависят още веднъж от това дали ще бъдем във Англия до 3 години - 232 паунда на човек, или повече от 3 години - 464 паунда на човек. Таксата е същата без значение дали аплайваме от или отвън Обединеното кралство. И за този тип виза важи понижението, в случай че сме от една от нагоре изброените страни.

Някои здравни служащи и техните фамилии могат да получат гратис удължение на визите си поради ковид (COVID-19). За студентски визи може да аплайват лица над 16 години Кандидатстването зависи от това дали аплайваме от или отвън Обединеното кралство. Ако е отвън, най-рано можете да кандидатствате за виза 6 месеца преди да стартира образованието. Обикновено се получава решение за визата в границите на 3 седмици. Ако кандидатстването става от UK, най-рано можете 3 месеца преди началото на курса. В този случай се получава решение в границите на 8 седмици.

Джобът ни ще олекне с £348 за кандидатстване за студентска виза отвън Англия и с £475 за удължение или прекосяване към студентска виза от Острова. Можем да пътуваме до Острова свободно единствено за отмора и посетители Гражданите на Европейски Съюз, ЕИП и Швейцария могат да пътуват до Обединеното кралство за почивки или къси пътувания, без да се нуждаят от виза. Може да се минава границата на Обединеното кралство с годен паспорт, който би трябвало да е годен от самото начало, в което сме във Англия. Гражданите на Европейски Съюз, ЕИП и Швейцария могат да продължат да употребяват автоматизираните портали за електронни паспорти за прекосяване през границата при идване.

Няма да може да използваме персонална карта от Европейски Съюз, ЕИП или Швейцария за влизане във Англия от 1 октомври 2021 година, в случай че имаме организиран или авансово организиран статут по схемата за споразумяване на Европейски Съюз, в случай че сме кандидатствали по схемата за споразумяване на Европейски Съюз, само че към момента не сме получили решение, да имаме позволение за семейство по схемата за заселване на Европейски Съюз, да имаме позволение за граничен служащ.

Гражданите, които са отвън Европейски Съюз, ЕИП или Швейцария, се нуждаят от годен народен паспорт и едно от следните: позволение за семейство в схемата за споразумяване на Европейски Съюз, издадено от Англия фамилно позволение за ЕИП или биометрична карта за престояване, издадена от Обединеното кралство.

Ако влизаме в UK от страни отвън ЕИП, паспортът ни ще бъде проверяван на граничния надзор. Обикновено ще бъдат задавани въпроси за какво посещаваме Англия. Гражданите на Европейски Съюз, ЕИП или Швейцария, които пътуват до Англия за малко бизнес пътешестване, може да не се наложи да аплайват за виза.

Съгласно новата имиграционна система може да се продължи да се посещава Обединеното кралство, без да се кандидатства за виза. В множеството случаи може да се остане до 6 месеца. Работещите от Европейски Съюз, ЕИП или Швейцария на Острова повече от 6 месеца ще би трябвало да аплайват за виза. Ако влизаме в UK с автомобил, който е регистриран в Европейски Съюз, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сърбия или Швейцария, би трябвало да носим застрахователна зелена карта или друго годно доказателство за застраховка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР