Великобритания увери , че не желае "да дразни" Франция, подписвайки

...
Великобритания увери , че не желае "да дразни" Франция, подписвайки
Коментари Харесай

Напрежение между Париж и Канбера: Австралия скъса мащабен договор за подводници

Великобритания увери, че не желае "да нервира " Франция, подписвайки със Съединени американски щати и Австралия просторен пакт за сигурност в Индийско-Тихоокеанския район, довел до скъсването на контракт за доставки на френски подводници за Австралия, съобщи Франс прес.
"Не сме тръгнали на лов за комфортни случаи. Основното е, че австралийците взеха решение да изискат един друг потенциал ", сподели английският министър на защитата Бен Уолъс по телевизия "Скай нюз ".
"Нямаме желание да вършим каквото и да било, което би подразнило французите ", продължи Уолъс. "Французите са измежду най-близките ни военни съдружници в Европа, ние сме много значими и сравними сили и поставяме взаимни старания ", по-специално в битката с тероризма в Западна Африка, добави той.
Пактът в областта на сигурността, разгласен от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, английския министър председател Борис Джонсън и австралийския им сътрудник Скот Морисън, планува по-специално доставка на подводници с атомни мотори от Вашингтон на Австралия.
Този съюз стана причина Канбера да разтрогне огромен контракт за 90 милиарда австралийски $ (56 милиарда евро) с Франция за изграждане и доставка на 12 стандартни подводници с дизел-електрическо задвижване.
"Това в действителност бе удар в гърба ", възмути се френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.
Според английския министър на защитата новото партньорство също по този начин не цели "да изпрати обръщение на Китай ". "Става дума за това, че Австралия търси нов потенциал, тъй като е решила, че сегашната ѝ стратегия за покупка на дизелово-електрически подводници не би ѝ осигурила стратегическия обхват и нужната неоткриваемост за основаване на възпиращ резултат ", изясни той по радио "Таймс ".
Борис Джонсън пък омаловажи напрежението сред Англия и Франция поради новия пакт, съобщи Ройтерс.
"Отношенията ни с Франция, военните ни връзки с Франция са здрави като канара ", увери английският министър председател в Народното събрание.
Той сподели това, откакто му бе заложен въпрос по отношение на новото съглашение в областта на защитата сред Англия, Съединени американски щати и Австралия, което на процедура провали договорка за подводници сред Франция и Австралия на стойност 40 милиарда $.
Франция реагира яростно на новината за новото тристранно съглашение, което ще даде опция на Австралия да се снабди с американски атомни подводници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР