Великобритания трябва да изплати стария си 40-годишен дълг от 400

...
Великобритания трябва да изплати стария си 40-годишен дълг от 400
Коментари Харесай

Иран иска Великобритания да изплати дълг от 400 милиона паунда

Великобритания би трябвало да изплати остарелия си 40-годишен дълг от 400 милиона паунда към Иран и да вземе съществени стъпки за повдигане на глобите, в случай че желае Иран да се върне на масата за договаряния за бъдеща нуклеарна договорка и незабавното освобождение на арестуваните в страната английски жители. Това е била позицията на Иран след среща на външните министри на двете страни.

Новият английски външен министър Лиз Тръс се срещна с иранския си сътрудник Хосейн Амир-Абдолахиан, откакто дипломати номер едно на двете страни не се бяха виждали от 2018 година. Срещата стана в седмицата, която означи 2000 дни от задържането в Иран на Назанин Загари-Ратклиф, която е с двойно поданство, по обвинявания в шпионаж.

Двете страни дадоха разнообразни версии след диалозите. Иран твърди, че Лиз Тръс е признала, че Англия дължи 400 милиона паунда, само че глобите са създали невероятно изплащането на дълга, което не бе доказано от английска страна. От английска страна бе обявено, че акцентът е бил подложен върху потребността Иран да се завърне на масата за договаряния във Виена за бъдеща нуклеарна договорка и потребността всички британци с двойно поданство, арестувани в Иран, неотложно да бъдат освободени.

Преговорите за замяна на арестувани освен сред двете страни бяха замразени частично поради отхвърли на Съединените щати да освободи намиращ се там в пандиза ирански жител.

Между другото Лиз Тръс беседва в Ню Йорк и с съветския външен министър Сергей Лавров с искане да се ангажира в убеждаването на иранците да се завърнат на договарянията във Виена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР