Великобритания ще се присъедини към транстихоокеански търговски пакт с 11

...
Великобритания ще се присъедини към транстихоокеански търговски пакт с 11
Коментари Харесай

Великобритания се присъединява към Транстихоокеанското партньорство

Великобритания ще се причисли към транстихоокеански търговски пакт с 11 страни, който включва също Япония и Австралия, оповестява " Ройтерс ".

Причината е, че страната се стреми към задълбочаване на връзките в района и създаване на световни търговски връзки след излизането си от Европейския съюз.

Премиерът Риши Сунак съобщи, че Англия се е съгласила да се причисли към Всеобхватното и прогресивно съглашение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), което е най-голямата комерсиална договорка след Брекзит.

" Присъединяването към комерсиалния блок CPTPP слага Обединеното кралство в центъра на динамична и разрастваща се група от тихоокеански стопански системи ", уточни Сунак и добави, че съглашението демонстрира " действителните стопански изгоди от нашите свободи след Брекзит ".

Англия желае да построи световни търговски връзки след излизането си от Европейски Съюз през 2020 година и е съсредоточена към географски отдалечени, само че бързо разрастващи се стопански системи.

Страната задълбочава връзките си в Индо-Тихоокеанския район на фона на възприемането на Китай като " предизвикателство, определящо епохата ".

Други членове на CPTPP са Бруней, Канада, Чили, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Англия е първият нов член, който се причислява към групата.

Членството ще добави съществуващите двустранни съглашения за свободна търговия (ССТ), които Англия има с множеството от страните членки, и ще даде на бизнеса спомагателни благоприятни условия за изискванията, при които могат да търгуват.

Очаква се общото влияние на комерсиалната договорка да бъде непретенциозно. Англия твърди, че договорката, която ще понижи митата върху колите, спиртни напитките и млечните артикули, ще даде подтик на стопанската система с 1,8 милиарда паунда годишно в дълготраен проект - цифра, която може да нарасне, откакто към пакта се причислят повече страни.

" Прогнозите са, че Тихоокеанският район ще пораства два пъти по-бързо от Европа, тъй че бизнесът в Обединеното кралство би трябвало да намерения за своето районно наличие там ", съобщи Сали Джоунс, сътрудник по комерсиална политика и тактика в EY.

Англия реализира нови търговски съглашения след Брекзит с Австралия и Нова Зеландия, а също контракти съглашение за свободна търговия с Япония през 2020 година Освен това води договаряния с Канада и Мексико за нови ССТ.

Министърът на стопанската система на Япония Шигеюки Гото съобщи, че присъединението на Англия към пакта е от " огромно значение " за по-нататъшното поощряване на свободната търговия, отворените и конкурентни пазари, както и за икономическата интеграция оттатък Тихоокеанския район.

Япония ръководи договарянията за присъединение на Англия към пакта.

По отношение на други стопански системи, които са кандидатствали за участие, като Китай и Тайван, Гото уточни, че Япония ще би трябвало да прегледа деликатно дали те са " изцяло подготвени да отговорят на високите стандарти " на комерсиалния пакт.

Еквадор, Коста Рика и Уругвай също са подали молби за участие.

Япония изиска от Съединени американски щати да се върнат към Транстихоокеанския търговски пакт, откакто през 2017 година Вашингтон публично се отдръпна от комерсиалното съглашение за Транстихоокеанско партньорство - предшественика на CPTPP.

Източник: Ройтерс
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР