Великобритания ще отпусне близо 2 милиарда долара на културни институции

...
Великобритания ще отпусне близо 2 милиарда долара на културни институции
Коментари Харесай

Великобритания ще отпусне близо 2 млрд. долара за изкуството

Великобритания ще отпусне близо 2 милиарда $ на културни институции и сферата на изкуствата, с цел да подкрепи мощно потърпевшия от пандемията от COVID-19 и карантинните ограничения бранш, заяви през вчерашния ден английският министър председател Борис Джонсън, представен от Ройтерс.

Театри, оперни театри и балетни трупи останаха без аудитория в салоните в течение на месеци. Макар че британските музеи и кина могат да отворят още веднъж порти при прецизно съблюдаване на обществена отдалеченост при почналия в събота нов стадий от облекчение на изолацията, наредбите към момента не позволяват представления онлайн пред аудитория в театрите и концертните зали. Това породи рецесия, застрашаваща съществуването на огромна част от бранша, който настоятелно призоваваше държавното управление да му окаже помощ.

Отпускат се спомагателни 5 млн. лева по бюджета на Министерството на културата

Средствата ще оказват помощ да се запази тази сфера за бъдещите генерации, да се подсигурява, че артистичните и културните институции в Обединеното кралство ще оцелеят и ще поддържат състава си, до момента в който вратите им са затворени и завесите - спуснати, уточни в изказване Джонсън.

Правителството означи, че финансирането на стойност 1,57 милиарда лири (1,96 милиарда долара) е най-голямата сума, предоставяна в миналото на английския културен бранш. То сподели, че английските музеи, художествени галерии, театри, самостоятелни киносалони, монументи на културата и музикални събития ще бъдат предпазени посредством дотации и заеми.

Правителството уведоми, че ще се съветва със Съвета по изкуствата, с английския кино институт и други експертни органи при отпущането на помощи и посочи, че заемите ще бъдат предоставяни при облекчени условия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР