Великобритания ще изстреля тестово балистична ракета Trident II D5 за

...
Великобритания ще изстреля тестово балистична ракета Trident II D5 за
Коментари Харесай

The Sun: Великобритания ще изстреля балистична ракета за първи път от 2016 г.

Англия ще изстреля тестово балистична ракета Trident II D5 за първи път от 2016 година насам, заяви The Sun, базирайки се на свои източници. Изстрелването ще бъде осъществено от обновената нуклеарна подводница HMS Vanguard.


Според вестника изстрелването на ракетата без бойна глава ще се състои на към 90 км. от източното крайбрежие на Съединени американски щати. Очаква се ракетата да измине към 6000 км и да падне в морето сред Бразилия и Западна Африка. Националната организация за геопространствено разузнаване на Съединени американски щати към този момент е предизвестила корабните компании за идното изстрелване на ракетата, което се чака да се реализира преди 4 февруари.

На 30 януари подводницата HMS Vanguard беше видяна да отплава от Порт Канаверал във Флорида. Според The Sun плануваното изстрелване на ракети " е последното затруднение пред завръщането на HMS Vanguard в английския флот " след седемгодишен ремонт, който коства 500 млн. паунда.

Британските военноморски сили са правили изстрелвания на ракети Trident II D5 пет пъти през XXI век. Последното се състоя през 2016 година и беше несполучливо. Балистичната ракета, създадена от американската компания Lockheed Martin, беше изстреляна от подводницата HMS Vengeance. Ракетата е трябвало да прелети 9000 км, само че " рисково се отклони от курса си " и автоматизирано се самоунищожи.

През ноември 2023 година в. Sun заяви, че нуклеарна подводница от вида " Vanguard " с балистични ракети " Trident II " съвсем е потънала. Според изданието повода е щета на датчиците, показващи дълбочината. На борда са се намирали 140 моряци, не е имало потърпевши./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР