Великобритания ще гласува за първи път от близо век насам

...
Великобритания ще гласува за първи път от близо век насам
Коментари Харесай

Британските депутати подкрепиха предложението за предсрочни избори на 12 декември

Великобритания ще гласоподава за първи път от близо век насам на зимни парламентарни избори през декември, откакто министър председателят Борис Джонсън най-сетне съумя да изтръгне единодушие от Народното събрание нощес за предварителен избор за да се излезе от задънената улица с Брекзит, съобщи Ройтерс.

Камарата на общините утвърди неговото искане с 438 гласа против 20, като решението би трябвало да бъде утвърдено и от горната камара, в която заседават лордовете.

Премиерът реакционер съумя да реализира своето чак при четвъртия опит. Той се надява посредством възобновяване на долната камара да постави завършек на " парламентарната парализа ", провокирана от острите разногласия за изискванията на излизането на страната от Европейския съюз.

След като на страната на премиера застанаха демократичните демократи и Шотландската национална партия, които разчитат, че по този начин ще укрепят своите позиции, лейбъристите се видяха принудени също да поддържат предлагането на държавното управление, като преди този момент на три пъти блокираха опитите на премиера да свика предварителни избори.

Опозиционният водач на лейбъристите Джереми Корбин бе заловен на думата си, откакто бе заречен, че няма да се опълчва на избори, когато заплахата от Брекзит без съглашение бъде отстранена. Вчера Брюксел утвърди следващото отсрочване на излизането на Англия до 31 януари по искане на Лондон.

Това е рядка победа на консервативното държавно управление след над 10 провали в камарата на общините от идването му на власт през юли до момента. То няма работно болшинство и разчита да се измъкне от безизходицата с Брекзит посредством нов състав на Народното събрание, защото при настоящия очевидно не е в положение да получи утвърждение за своето съглашение с Брюксел, реализирано на 17 октомври, и е насила да желае все нови и нови отлагания на Брекзит.

Никой наблюдаващ обаче не рискува да твърди, че Джонсън, макар високия си персонален рейтинг в страната и макар, че анкетите сочат уверена победа на консерваторите над лейбъристите, ще успее да получи по този начин мечтаното решително болшинство в Народното събрание. На същото се надяваше и неговата предшественичка Тереза Мей, свиквайки предварителни избори през 2017 година, които единствено отслабиха позициите й.

Снощната победа на Джонсън е още по значима, защото той съумя да избегне приемането на две неподходящи за торите ремонти в законопроекта за изборите. Те предвиждаха в тях да вземат участие и жителите на други страни от Европейски Съюз, живеещи непрекъснато във Англия, както и понижаването на изборната възраст от 18 на 16 години. Последното, т.е. разширението на младежкия електорат, сигурно би било във щета на консерваторите, защото младежите са измежду най-активните последователи на оставането на страната в Европейски Съюз и сигурно биха дали своят вот всеобщо.

Бе отхвърлена и корекция изборите да се състоят не на 12 декември, както оферираше държавното управление, а на 9 декември.

За да се състоят изборите в планувания къс период, Народното събрание би трябвало да бъде разхлабен за провеждането на предизборната акция не по-късно от 6 ноември. Така министър председателят Джонсън разполага единствено с 5 работни дни, с цел да може да прокара законопроекта през останалите стадии. Проблеми в камарата на лордовете не се чакат, само че те може да предложат ремонти и да го върнат за ново четене в долната камара. Законът ще влезе в действие единствено откакто тези стадии бъдат преминати и кралица Елизабет Втора го подпише.

Така че всичко върви натам британците за трети път от 4 години да се насочат към изборните урни, с цел да обновят състава на Камарата на общините. Резултатите от първите след 1923 година декемврийски избори ще станат известни сутринта на 13 декември.

Според някои политици насрочването на избори толкоз покрай Коледа може да подразни гласоподавателите, а студеното зимно време и по-ранното стъмване през зимните месеци може да се окажат проблем за пропагандната акция и убеждаването на хората да отидат до урните.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР