Великобритания се присъединява и към програмата за наблюдение на Земята

...
Великобритания се присъединява и към програмата за наблюдение на Земята
Коментари Харесай

Три години след Brexit Великобритания е близко до сделка за европейско финансиране

Великобритания се причислява и към програмата за наблюдаване на Земята " Коперник ". Точните условия не са ясни, само че Лондон няма да заплаща за трите години пропуснато участие. Преговорите се бавеха поради въпроса с търговията на границата на Северна Ирландия.
Три години откакто Англия публично напусна Европейския съюз (ЕС), Лондон е покрай завършването на договорка за приемане на европейски средства. Става въпрос за повторното включване в изследователската стратегия Horizon Europe, която разполага с бюджет 95.5 милиарда евро до края на 2027 година
Англия се причислява и към програмата за наблюдаване на Земята " Коперник ". Точните условия не са ясни, само че Лондон няма да заплаща за трите години пропуснато участие. Преговорите се бавеха поради въпроса с търговията на границата на Северна Ирландия.
Три години откакто Англия публично напусна Европейския съюз (ЕС), Лондон е покрай завършването на договорка за приемане на европейски средства. Става въпрос за повторното включване в изследователската стратегия Horizon Europe, която разполага с бюджет 95.5 милиарда евро до края на 2027 година

Източници на Politico и BBC настояват, че подписването на съглашението изисква само подписа на министър-председателя Риши Сунак. Той ще се запознае с предлагането в елементи, като окончателната договореност може да бъде приключена по време на срещата на водачите на НАТО във Вилнюс във вторник.

Освен включването към Horizon единодушието съдържа и присъединяване в програмата за наблюдаване на Земята " Коперник ". Въпреки това Англия няма да бъде част от схемата за научноизследователска и развойна активност за нуклеарна сила на Euratom. Причината за това е, че както английското държавно управление, по този начин и нуклеарният бранш в страната считат програмата за предлагаща " ниска стойност за парите ", съобщи източник на Politico.
Реклама
Англия прекъсна присъединяване си с напускането на съюза, като повторното присъединение беше заложено като точка от единодушието за Brexit. Преговорите дълго време не започнаха, като това се дължеше на проблемите с договарянето по въпроса с разпоредбите за търговия след Brexit в Северна Ирландия. По-рано тази година обаче Брюксел и Лондон най-сетне подписаха съглашението Windsor Framework, което вкара зелени и червени коридори, с цел да се понижат инспекциите и документите на артикули, предопределени за Северна Ирландия, както и да се разделят от тези, за които има риск да се реалокират в общия пазар на Европейски Съюз.

По този метод вниманието беше ориентирано към договорка за Horizon, като министърът на науката Джордж Фрийман изготви предложение за локална опция. Макар и Сунак да е сметнал предлагането за положително, научната общественост в страната е била уверена в потребността от включването към европейския план. В случай че министър председателят отхвърли вариантите на бюрото си, недоволството от страна на научната общественост ще бъде " невъобразимо ", съобщи пред BBC старши теоретичен началник.

Официалните договаряния започнаха през март, като Брюксел се съгласи Англия да не заплати дължимите суми за пропуснатите две години участие. Въпреки това двете страни не реализираха единодушие по въпроса за вероятно овакантяване поради приемане на по-малко пари, в сравнение с Лондон би вложил в плана.

Стандартните условия за другите членове сочат, че те могат да създадат това, в случай че получат 8% по-малко средства, в сравнение с са вложили. Първоначално Европейски Съюз оферираше за Обединеното кралство границата да е 12%, като сходно съглашение е било реализирано с някогашния министър председател Борис Джонсън. Правителството на Сунак обаче не се съгласи с тези условия, като съгласно " Даунинг стрийт " 10 времето, прекарано отвън плана, е навредило доста на научния бранш. Правителството твърди, че този интервал е оставил основаните във Англия откриватели и компании в отслабена позиция, защото те са били възпрепятствани да управляват многостранни проучвателен консорциуми. Вследствие на това към този момент са трансформирали изследователските си проекти. В последна сметка Брюксел е предложил два разновидността на премиера, като упованията са той да се съгласи. Министерството на финансите към този момент е дало зелена светлина, твърди Politico.
Реклама
Положителните сигнали, идващи от държавното управление на Обединеното кралство, получиха поддръжка от английски учени и университети, които преглеждат програмата за научно съдействие Horizon на стойност 95.5 милиарда евро като жизненоважна за конкурентоспособността на страната. За тях този спор наподобява неправилен, тъй като преди Brexit страната е получавала 500 млн. паунда повече от вложенията си в програмата. Според Джеймс Уилсдън, професор по научна политика в Университетския лицей в Лондон, завръщането е добра вест, само че пропуснатото време е попречило съществено. " При договарянията за бюджета Обединеното кралство беше в заплаха да бъде умно за стотинки, само че неуместно за паунда - наблягайки на краткосрочните разноски пред големите дълготрайни облаги, които ще произтекат от присъединяване на Англия ", съобщи той пред BBC. " Надяваме се, че към този момент е реализиран компромис и изследователската общественост може да продължи напред с яснотата и ангажираността, за които викаше ", добави Уилсдън.
Свързани публикации Високата инфлация подкопава жилищния пазар във Англия 3 юли 2023, 08:17 Лихвите по ипотеките във Англия порастват, само че няма да има директна поддръжка за семействата 21 юни 2023, 11:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР