Великобритания се нуждае от премиер, който да върне доверието в

...
Великобритания се нуждае от премиер, който да върне доверието в
Коментари Харесай

Той завърши Brexit. Сега самият той е свършен

Великобритания се нуждае от министър председател, който да върне доверието в политиката и в страната. Необходимо е възобновяване на връзките със съдружниците, не на последно място по отношение на " Протокола за Северна Ирландия ", който обтегна връзките с Европейски Съюз. Но и след Джонсън тези, които са се надявали на помиряване с Брюксел, може да останат разочаровани.
Идващите седмици в Обединеното кралство ще бъдат напрегнати, защото след оставката на Борис Джонсън се задвижва процедурата по желание на нов водач на Консервативната партия, който след това ще стане министър председател на страната. След серия от гласувания на консервативните депутати актуалните осем претенденти ще бъдат сведени до двама. Тогава към 160 000 членове на Консервативната партия ще избират сред тях, като спечелилият ще бъде разгласен на 5 септември. Който завоюва финалния избор, ще стане водач на групировката с най-вече депутати в Народното събрание и кралицата ще му даде мандат да сформира държавно управление.

" Както торите, по този начин и страната в този момент имат потребност от внезапно разкъсване с един човек, чиято неохотна и горчива тирада за оповестяване на отдръпването единствено акцентира неговата неприспособимост за премиерския пост. Управлението на Джонсън би трябвало да бъде сменено с нещо, което той в никакъв случай не е разбирал - здравомислещ и сериозен кабинет ", обобщава разбор на Financial Times. Англия се намира в обстановка, в която се носи по течението на фона на висока инфлация, с накърнена известност за спазването на изискванията на подписаните покупко-продажби и непрекъснато конфронтираща се с Брюксел.
Реклама
Страната се нуждае от министър председател, който да върне доверието в политиката и в Обединеното кралство. И който да е задоволително изкусен, с цел да поправи пукнатините в връзките със съдружниците, не на последно място по отношение на " Протокола за Северна Ирландия ", който обтегна връзките с Европейски Съюз.
Три турбулентни премиерски години
Осемте претенденти за водач на консерваторите са младшият министър на търговията Пени Мордънт, някогашният министър на равенството Кеми Бeйдънок, основният прокурор Суела Брейвърман, някогашния външен министър Джеръми Хънт, някогашният финансов министър Риши Сунак (който е любимец на букмейкърите), външният министър Лиз Тръс, високопоставеният тори Том Тюгендхат и финансовия министър Надим Захауи. Всички те настояват, че могат да разчистят бъркотията, оставена от Борис Джонсън. Както разбор на в. Guardian показва: " До този миг падението на премиера съвсем напълно се приписва на минусите в неговия темперамент и на административната му непросветеност. Затова и не е учудващо, че политиците, които желаят да го заместят, се показват за негова опция ". Сунак, чиято оставка предходната седмица спомогна за рухването на Джонсън, разказа в писмото с претекстовете си тогава какви полезности той и съперниците му ще следват - съвестност, подготвеност и почтеност.

Борис Джонсън стана министър председател през 2019 година, откакто завоюва конкуренцията за водач на консерваторите, и пет месеца по-късно победи на парламентарните избори. Неговият печеливш девиз тогава беше " Да приключим Brexit ". Именно Brexit оказа помощ на Джонсън да покори премиерския пост в Обединеното кралство. Неговите три турбулентни години на поста разкриха цената на това решение и настоящето му отдръпване няма да пощади страната от икономическите и дипломатическите вреди, породени от излизането от Европейски Съюз. Търговските спънки оставиха Англия с по-висока инфлация и по-бавен стопански растеж спрямо доста други развити страни, а английският кабинет предвижда, че те ще понижат износа и вноса с 15% в дълготраен проект.

Поддръжниците на Джонсън през днешния ден показват, че той е съумял да наложи волята на британците над европейските технократи. Но в европейските столици непосредствената реакция на оставката му бе облекчение, защото безредното държавно управление на " архитекта на Brexit ", както бе прочут отиващият си английски министър председател, непрекъснато влизаше в борба с Брюксел. Бившият договарящ на Европейски Съюз за английското овакантяване Мишел Барние даже съобщи, че в този момент се отваря " нова страница в връзките " сред Лондон и съюза.
Бившият финансов министър Риши Сунак е апетитен за любимец на букмейкърите за наследяването на премиера Източник: Reuters Реклама
Според проф. Иън Бег от London School of Economics (LSE) министър председателят, който е нужен на Обединеното кралство сега, в това число и с цел да има естествени връзки с Европейски Съюз, би трябвало " да не бъде Борис ". " Нужен е някой, който е по-сериозен в административно отношение и който е по-малко податлив да влиза в пререкания с сътрудниците като Европейски Съюз. Най-очевидният, който пасва на това изложение, е Риши Сунак ", споделя пред " Капитал " проф. Бег.
Спорът за " Протокола за Северна Ирландия "
Следващият закостенял водач ще се сблъска с сложни въпроси, чиито отговори Джонсън настойчиво избягваше - по какъв начин да се реши опълчването по отношение на " Протокола за Северна Ирландия ", дали да се стигне до още по-голямо обособяване от регулациите на Европейски Съюз, дали да се понижават налози или да се усилват разноските. Но всичко това не значи, че новото английско държавно управление ще се откаже от Brexit, защото даже опозиционните лейбъристи изключват повторното присъединение към Европейски Съюз. Според колумниста на Reuters Питър Тал Ларсен е допустимо Brexit да се трансформира просто в " противен факт, който би трябвало да се ръководи, като замърсяването на въздуха да вземем за пример ".

Анализ на сп. Economist обаче твърди, че след Джонсън английските връзки с Европейски Съюз може да се влошат и тези, които са се надявали на усъвършенстване, да останат разочаровани. Обтягането на връзките е поради законопроект, който разрешава на Лондон едностранно да пренапише " Протокола за Северна Ирландия ", който със запазването на провинцията (за разлика от Англия, Шотландия и Уелс) в единния пазар на артикули основава граница в Ирландско море. Според Европейската комисия законопроектът " нелегално скъсва протокола и унищожава взаимното доверие ". Британският външен министър Лиз Тръс разяснява, че избира измененията в протокола да се договорят, единствено че европейските водачи не са склонни да " отварят " един документ, чието " затваряне " лиши години.

Сега Брюксел деликатно следи прокарването на законопроекта през английския парламент. " Дори да има спънки пред напредъка му, е нереалистично да се мисли, че новият закостенял министър просто ще го зареже. Кандидатите за поста на Борис Джонсън би трябвало да търсят поддръжка от твърдите депутати от European Research Group, евроскептична група от консерватори. Те знаят, че членовете на Консервативната партия, които ще вземат финалното решение за новия водач, са по-про-Brexit настроени от множеството депутати. И по тази причина ще внимават ", написа Economist. Ако законопроектът бъде утвърден даже при един по-умерен английски министър председател, Европейски Съюз ще реагира остро, в това число посредством таргетирани мита или даже посредством отменяне на цялата комерсиална договорка след Brexit.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Крипто 2 Първа точка 3 Коментари и разбори Реклама
Каквото и да стане оттук насетне, членовете на консервативната партия ще открият, че отърваването от премиера е било единствено началото. Надпреварата за нов водач е в разгара си, като тя ще изложи на показ доста разделения, неотговорени въпроси от времето на Борис Джонсън и лични упоритости на претендентите. Бивш закостенял министър споделя пред Guardian, че се притеснява от седмици на гръмки обещания за печелене на поддръжка. " Възможно е претендентите да стартират да дават обещание все по-ниски и по-ниски налози и още по-брекзитърско сгъстяване на позицията за " Протокола за Северна Ирландия ", което може да бъде много разрушително ", разяснява някогашният закостенял министър. Така някои от радикалните политики на Джонсън може да надживеят ръководството му.
Свързани публикации Започва конкуренцията за правоприемник на английския министър председател Борис Джонсън 10 юли 2022, 15:11 Борис Джонсън подаде оставка като партиен водач, ще е министър председател до избирането на правоприемник 7 юли 2022, 15:01 Обединеното кралство се пробва едностранно да промени част от разпоредбите за Brexit 14 юни 2022, 16:59 Не, драмата " Brexit " не е завършила 26 март 2021, 11:47 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР