Великобритания предупреди Русия, че отделни хора не трябва да бъдат

...
Великобритания предупреди Русия, че отделни хора не трябва да бъдат
Коментари Харесай

Великобритания предупреди Русия да не използва арестувания американец като пионка

Великобритания предизвести Русия, че обособени хора не би трябвало да бъдат употребявани като пионки в дипломатически игри, откакто някогашен американски морски пехотинец, който също по този начин има и английско поданство, беше задържан в Москва по обвинявания в шпионаж, оповестява " Ройтерс ".

Пол Уелан беше задържан от Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия предишния петък. Семейството му съобщи, че е почтен и е бил в Москва, с цел да участва на женитба на пенсиониран морски пехотинец.

" Отделни лица не би трябвало да бъдат употребявани като пионки в дипломатически игри ", настоя английският външен министър Джереми Хънт, допълвайки: " Изключително сме обезпокоени за Пол Уелан, предложихме консулска помощ. Съединени американски щати са водеща страна по проблема, тъй като той е английски и американски жител. "

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи тази седмица, че Съединени американски щати са поискали от Русия да изясни ареста на Уелан и ще изиска незабавното му връщане, в случай че дефинира, че арестуването му не е подходящо.

ФСБ образува наказателно произвеждане против Уелан, само че не даде детайлности за хипотетичните му нарушавания. В Русия шпионажът се санкционира с отнемане от независимост от 10 до 20 години.

Арестът на Уелан в допълнение усложнява обтегнатите връзки сред Москва и Вашингтон, макар декларираното предпочитание на двамата президенти, Доналд Тръмп и Владимир Путин, да изградят персонално съгласие.

Американските специфични служби упрекват Русия в интервенция в президентските избори в Съединени американски щати, обвиняване, което Русия отхвърля.

Рускинята Мария Бутина призна през предишния месец пред американски прокурори, че се е пробвала да проникне в американски консервативни групи като сътрудник на Москва.

Дейвид Хофман, който е някогашен началник на Централно разузнавателно управление на САЩ в Москва, разяснява, че " е допустимо, даже евентуално " Русия да е арестувала Уелан, с цел да го замени за Бутина. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР