Великобритания поиска официално от ЕС още три месеца за решаване

...
Великобритания поиска официално от ЕС още три месеца за решаване
Коментари Харесай

Лондон иска още време, за да реши спора за продуктите от Северна Ирландия

Великобритания изиска публично от Европейски Съюз още три месеца за решение на разногласието с Брюксел за инспекциите на артикули, идващи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, каквото е условието в съглашението за Брекзит, предава БНР. 

Британският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост е написал писмо до Европейски Съюз с публично искане за удължение на гратисния интервал до 30 септември. Съгласно съглашението за Брекзит, подписано предишния декември, Европейски Съюз се съгласява наложителните инспекции за пресни храни да не стартират незабавно, а след шест месеца. Така да вземем за пример възбраната за замразени меса би трябвало да влезе в действие в края на този месец. 

Фрост съобщи по-рано, че удължаването на гратисния интервал ще даде „ глътка въздух “ в разрастващия се спор, който може да има по-широки последствия, в това число засягане на връзките с новия американски президент Джо Байдън. 

От Брюксел дадоха отговор, че ще проучат настояването за удължение на гратисния интервал. От Европейската комисия постоянно са посочвали, че са отворени за намиране на решения, само че те би трябвало да бъдат единствено в границите на използването на Протокола за Северна Ирландия. 

В настрана развиване английското държавно управление разгласи, че жителите на Европейски Съюз, които са пристигнали да живеят и работят в Обединеното кралство след Брекзит ще имат право да гласоподават в локални избори, в случай че бъде реализирана реципрочна договореност със страните, в които са родени. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР