Великобритания планира прекратяването на схемата за издаване на т. нар.

...
Великобритания планира прекратяването на схемата за издаване на т. нар.
Коментари Харесай

Държавата магнит за руски инвеститори спира да издава „златни визи“

Великобритания възнамерява прекратяването на схемата за издаване на така наречен „ златни визи “ за задгранични вложители. Окончателното решение се чака да бъде взето идната седмица, а аргументи за мярката са събитията към Украйна и увеличаващото се съветско финансово въздействие на Острова.

Пред Военновъздушни сили държавен източник е удостоверил информацията за завършек на схемата, която обезпечава поданство на чужденци с вложения за над 2 млн. паунда. Схемата за „ златна виза “ бе въведена през 2008 година, с цел да насърчи богатите хора отвън Европейски Съюз да влагат във Англия.

Получилите такива визи по-късно могат да аплайват за непрекъснато поданство, като процесът може да бъде интензивен според от размера на вложенията. Лицата могат да получат английски паспорт до 5 години при инвестиция от 2 милиона паунда, до 3 години, в случай че инвестицията е 5 милиона или до 2 години при вложени 10 милиона.

Схемата обаче е под строго наблюдаване от известно време заради угриженост за злоупотреби. Очакваното известие идната седмица идва след засилен напън върху министрите да прекратят връзките с Русия на фона на опасността за нахлуване против Украйна.

Русия изпрати над 100 хиляди бойци по границата с Украйна, което провокира остра реакция от Европейски Съюз и Съединени американски щати, които приканиха са незабавна деескалация на напрежението. Американският президент Джо Байдън съобщи, че в случай че Русия нахлуе в Украйна ще понесе съществени стопански наказания и „ няма да се размине безнаказано “.

Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на Франция Еманюел Макрон се срещнаха онлайн с сътрудника си Владимир Путин, с цел да опитат да тушират създалото се напрежение. Европейските водачи споделиха, че са подготвени за разговор с Русия, само че единствено в случай че видят от нейна страна подготвеност за евакуиране войските си от границата с Украйна. Путин пък уточни, че няма желание да „ нахлува “ на никое място, а войските организират само образования. Но представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че „ Русия не е подготвена за дългогодишни договаряния със Съединените щати и НАТО по въпросите на стратегическата непоклатимост “ и чака по-бързи дейности.

В знак на предпочитание за провеждането въпреки всичко на договаряния, във вторник Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна, заявявайки, че образованията са завършили и те ще се насочат към непрекъснатите им бази.

Британският министър председател Борис Джонсън също беседва с съветския президент, заявявайки, че една война ще коства доста повече на Русия, в сравнение с НАТО.

„ Президентът Владимир Путин към момента има късмет да отстъпи и да се опре на политически разговор, за който приканват всички международни водачи. Войната няма да бъде печеливша за никого “, разяснява Джонсън при започване на седмицата. „ Ние сме на ръба на бездна. Ситуацията е доста сериозна и рискова “.

Джонсън съобщи желанията си да прекъсне всевъзможни връзки с Русия, в случай че се наложи, с цел да отбрани британците и съдружниците си. Министрите от „ Даунинг стрийт “ считат, че прекратяването на схемата за „ златни визи “ е точно първа стъпка от доста, посредством които Джонсън желае да покаже на Русия, че не се майтапи.

Министерството на вътрешните работи е издало 14 516 „ златни визи “ на съветски жители от 2008 година насам. Според данни на антикорупционната организация Transparency International през последната година са зачестили сигналите за финансови злоупотреби от страна на съветски вложители. В момента покупко-продажбите се проверяват, твърдят от държавното управление, като не показват по-подробна информация.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР