Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на постоянния представител

Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на постоянния представител ...

Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на посланика на ЕС


Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на постоянния представител на ЕС в Лондон, предизвиквайки спор между доскорошните съюзници, предаде Ройтерс, цитирайки Би Би Си.

Великобритания беше член на ЕС в продължение на 46 години, но през 2016 г. гласува да го напусне и на 31 декември завърши тази сложна процедура, предава БТА.

Според Би Би Си британското външно министерство отказва да даде на постоянния представител на ЕС Жоау Вале де Алмейда и екипа му същия дипломатически статут и привилегии като на посланиците на отделни държави с аргумента, че ЕС не е нация-държава.

ЕС има в цял свят 143 представителства, които са еквивалент на дипломатически мисии. Всички те са получили пълен дипломатически статут от страните домакини.

Би Би Си цитира писмо до британския външен министър Доминик Рааб от върховния представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел, в което той казва, че предложенията на Лондон по този въпрос не са разумна основа за споразумение. "Предложенията не отразяват специфичния характер на ЕС и не отговарят на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания като важна трета страна" (т.е. която не е член на ЕС), пише Борел.

Според Би Би Си източници от ЕС са обвинили Великобритания в дребнавост и лицемерие и са посочили, че когато все още е била член на съюза, тя се е съгласила да даде пълен дипломатически статут на представителите на ЕС.

Британското външно министерство заяви, че продължават обсъжданията с ЕС за статута на представителството на ЕС във Великобритания.

Източник: fakti.bg