Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на постоянния представител

...
Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на постоянния представител
Коментари Харесай

След Брекзит: Лондон забърква нов скандал, шикалкави за...

Англия отхвърля да даде цялостен дипломатически статут на непрекъснатия представител на Европейския съюз (ЕС) в Лондон, предизвиквайки спор сред досегашните съдружници, съобщи Ройтерс.

Англия беше член на Европейски Съюз в продължение на 46 години, само че през 2016 година гласоподава да го напусне и на 31 декември приключи тази комплицирана процедура.

Британското външно министерство отхвърля да даде на непрекъснатия представител на Европейски Съюз Жоау Вале де Алмейда и екипа му същия дипломатически статут и привилегии като на посланиците на обособени страни с аргумента, че Европейски Съюз не е нация-държава.

Европейски Съюз има в целия свят 143 представителства, които са еквивалент на дипломатически задачи. Всички те са получили цялостен дипломатически статут от страните домакини.

Би Би Си цитира писмо до английския външен министър Доминик Рааб от висшия представител на Европейски Съюз за външните работи Жозеп Борел, в което той споделя, че предложенията на Лондон по този въпрос не са рационална основа за съглашение.

"Предложенията не отразяват характерния темперамент на Европейски Съюз и не дават отговор на бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия като значима трета страна " (т.е. която не е член на ЕС), написа Борел.

Според Би Би Си източници от Европейски Съюз са обвинили Англия в еснафщина и двуличие и са показали, че когато към момента е била член на съюза, тя се е съгласила да даде цялостен дипломатически статут на представителите на Европейски Съюз.

Британското външно министерство съобщи, че не престават разискванията с Европейски Съюз за статута на представителството на Европейски Съюз във Англия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР