Великобритания още не е излязла от ЕС, а някои вече

...
Великобритания още не е излязла от ЕС, а някои вече
Коментари Харесай

Ами ако британците поискат да се върнат в ЕС

Великобритания още не е излязла от Европейски Съюз, а някои към този момент чакат да се реинтегрира. Макар че договорите плануват сходен вид, той е комплициран за използване и европейците ще накарат британците да платят скъпо за скиталчеството си.

А в случай че, след приключването на Брекзит, британците дойдат, сходно на буржоата от Кале (през 1347 година - бел. ред.), в облекла от недодялан плат и с въжета на вратовете, с цел да помолят смирено за наново присъединение към Европейски Съюз? Никой в европейските столици не се съмнява, че Англия в действителност ще напусне Европейски Съюз на 31 март 2019 година, когато часовникът удари среднощ. Мнозина обаче считат, че тя ще изиска, когато политическите условия го разрешат, да се върне в европейското семейство - толкоз тежки се чака да бъдат икономическите и дипломатическите последствия.

Неспособността на държавното управление на английският министър председател Тереза Мей да заеме поредна позиция за договаряния и дълбоките разделения на политическата класа към напускането на Европейски Съюз, " меко " или " твърдо ", на процедура усилват вероятността да забележим това " непокорно дете " на европейската класа да се завръща по-бързо от упованията. Но не при каквито и да е условия.

" Брекзит ще се състои, предизвестява почитан европейски посланик. Британците са прекомерно ангажирани, с цел да правят отстъпка макар дебатите оттатък Ламанша. "

" Тези, които биха предложили отвод от Брекзит, биха се осъдили на политическа гибел ", прибавя представител на комисията, натоварена с договарянията за излизане от Европейски Съюз.

" Подкрепилите Брекзит не могат да се отрекат, въпреки че всички изпитват подозрения до каква степен той е добра концепция ", проучва Оливие Коста, професор по политически науки в Бордо и в Европейския лицей в Брюж.

" Ще е належащо политическо разтърсване през идните 18 месеца, с цел да се трансформират нещата, да вземем за пример нови парламентарни избори, които през днешния ден е мъчно да си представим ", съгласява се цитираният нагоре посланик. Което допуска най-малкото " коренна смяна на публичното мнение. Обаче, въпреки че се виждат промени, те не са задоволително значими, с цел да поеме някое държавно управление риска от ново допитване ", акцентират в комисията.

" Не би трябвало да се заблуждаваме, предизвестяват в Брюксел. Това, за което се приказва във Англия, не се отнася до завой в политиката, а до наличието на преходния интервал, който ще последва излизането. "

Британска горделивост

Всъщност предварителните парламентарни избори не доведоха до победа на съперниците на излизането от Европейски Съюз: Лейбъристката партия водеше акция за " мек " Брекзит, т.е. опазване на тесни връзки с Европейски Съюз.

Либералдемократите, подкрепящи оставането в Европейски Съюз, още веднъж демонстрираха, че са в маргинална позиция. И най-много поддръжниците на шотландската самостоятелност от Шотландската национална партия, които намерено се опълчват на Брекзита, понесоха тежки загуби.

" Тереза Мей сигурно загуби позиции, само че беше отхвърлена нейната тактика за " корав Брекзит ", т.е. цялостно спиране на връзките с Европейски Съюз ", акцентират в комисията. " На процедура английските гласоподаватели потвърдиха резултатите от референдума на 23 юни 2016 година, само че не желаят внезапно овакантяване. "

От всяко състояние, отвън политическите и правни причини, " има една английска горделивост, която изисква да не се отхвърлят от поетия курс, даже в случай че си дават сметка, че вършат нелепост ", майтапи се посланик, работещ в Брюксел.

Дори в случай че се допусна, че британците може бързо да трансформират мнението си, не е несъмнено, че това ще бъде юридически допустимо. Задействането от Лондон на член 50 от Договора на Европейски Съюз на 29 март без подозрение е неотменимо.

" Въпреки че договорът не споделя нищо по въпроса, Върховният съд на Англия реши, че връщането обратно е невероятно, в унисон с комисията и с Европейския парламент ", напомня Оливие Коста. И даже в случай че останалите страни решат с единогласие да пресечен действието на член 50, " ще бъдат сложени условия, тъй като не може и дума да става да позволим на Лондон да ни лази по нервите, както прави от 40 години насам ", отсича внезапно европейски посланик. " Не може и дума да става Англия да се употребява от серия от изключения или от отстъпка в приноса си към бюджета, което ще бъде недопустимо за Обединеното кралство. "

Фотогалерия: Листовките, които завоюваха референдума за Брекзит >

Накратко, откъдето и да се огледа казусът, никой няма интерес Брекзит да не се състои. В подмяна на това е допустимо ново присъединение след излизането, както планува параграф 5 на член 50.

" Колкото повече време минава след референдума от 23 юни 2016 година, толкоз по-възможно става вероятно завръщане ", обобщават в комисията. В частност естествената еволюция на електоралното тяло ще работи в интерес на европейците. Шейсет и четири на 100 от жителите на възраст над 65 години гласоподаваха за напускането, а 71 на 100 от тези под 25 се оповестиха за оставането в Европейски Съюз. Както жестоко подсети водачът на демократичните демократи Винсънт Кейбъл, " раят чака мъчениците на Брекзит ". " Това е въпрос на друго политическо потомство, на друг електорат ", признават в комисията.

" Както се споделя в член 28 на конституцията от 1793 година, " едно потомство не може да обвърже със своите закони бъдните генерации ", акцентира Оливие Коста. Икономическите последствия на Брекзит (които се обрисува да бъдат болезнени), както и дипломатическите (предвид, че Лондон рискува да се приближи към своята изолираност, когато е настъпил часът на огромните континентални съюзи) ще изиграят значима роля за нова кандидатура.

Без дарове

На процедура има риск казусът да се появи от страната на Европейски Съюз, който няма никакво желание да помъква още веднъж английската тежест, още повече че еврофобите към момента ще са част от пейзажа във Англия.

" Независимо какво мислят в Лондон, никой няма да има предпочитание да им направи и най-малката отстъпка след Брекзита. Изобщо не е несъмнено, че по-федералистки настроените страни като Германия или Франция ще одобряват нова кандидатура. Необходимо е единогласие на двадесет и седемте ", проучва Оливие Коста.

Англия няма към този момент да може да желае фаворизиран статут като този, който беше получила. " Ако след 10 или 15 години Европейски Съюз включва два обособени кръга, еврозоната и по-широка общественост, обединена към Общия пазар, може би даже статут на асоцииран член, това ще улесни завръщането на Англия ", счита европейски посланик. Ако такова завръщане се състои, то ще е през задната врата. И тя ще води в стая, прилежаща с европейския дом. Брекзит или завръщане вкъщи, Англия ще остане трайно отслабена. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Преговорите за Брекзит (46)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР