Великобритания обяви, че три ирански военни кораба неуспешно са се

...
Великобритания обяви, че три ирански военни кораба неуспешно са се
Коментари Харесай

Три военни кораба на Иран възпрепятстват британски танкер в Ормузкия проток

Великобритания разгласи, че три ирански военни кораба несполучливо са се пробвали да попречват прекосяването на английски петролен танкер през Ормузкия пролив, оповестяват " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ".

Британското държавно управление означи в изказване, че иранските военни кораби са се отдалечили след приемане на " устни предизвестия " от английски боен транспортен съд, съпътстващ комерсиалния транспортен съд British Heritage.

В изказването се споделя: " Ние сме обезпокоени от това деяние и продължаваме да призоваваме иранските управляващи да деескалират обстановката в района. "

От Иранската революционна армия отхвърли изказванието, че са се пробвали да спрат английския транспортен съд, заяви полуофициалната организация " Фарс ".

Инцидентът е следващ щрих от изостреното напрежение в Персийския залив по отношение на нуклеарното съглашение от 2015 година, подписано сред Иран и международните сили, от което администрацията на американския президент Доналд Тръмп се отдръпна през предходната година.

Инцидентът се случва съвсем седмица откакто английски морски пехотинци задържаха иранския петролен танкер Grace 1 край крайбрежията на Гибралтар по съмнение, че нарушава глобите на Европейския съюз, превозвайки нефт за Сирия.

Вчера иранският президент Хасан Рохани предизвести, че Англия ще се сблъска с " последици " поради задържането на иранския танкер.

Напрежението сред Иран и Съединени американски щати и техните съдружници внезапно набъбна, откакто Вашингтон ускори икономическите наказания против Техеран и удари износа на нефт от страната като част от политиката си за " оптимален напън ", с цел да накара Иран да спре дейностите, които съгласно него са подкопали сигурността в района.

Иран отговори на глобите, като стартира да нарушава рестриктивните мерки, наложени върху нуклеарните му действия по силата на нуклеарното съглашение от 2015 година

Няколко петролни танкера бяха атакувани във водите покрай южния бряг на Иран през май и юни, за което Съединени американски щати упрекнаха Иран. Техеран отхвърли да има присъединяване.

През предишния месец Иран смъкна безпилотен аероплан на Съединени американски щати покрай Ормузкия пролив, което накара президента Доналд Тръмп да подреди ответни въздушни удари, като в последния миг ги анулира.

Американски публични лица, които са говорили при изискване за опазване на анонимността им, за споделили, че вчерашният случай е станал, откакто танкерът British Heritage e бил на северния вход на Ормузкия пролив.

" Фрегата на Кралските военноморски сили HMS Montrose, която също беше там, насочи оръжията си към катерите и ги предизвести по радиото, като в този миг те се разпръснаха ", разкрило едно от формалните лица.

" Това беше тормоз и опит за интервенция в прекосяването ", допълнило друго публично лице.

Съединени американски щати се надяват да съберат съдружници през идващите две седмици във военна коалиция за защита на стратегическия воден път край Иран и Йемен, разгласи ръководителят на взаимните шеф щабове на Съединени американски щати ген. Джоузеф Дънфорд. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР