Великобритания изглежда е на път да навлезе в двойна рецесия

...
Великобритания изглежда е на път да навлезе в двойна рецесия
Коментари Харесай

Великобритания върви към двойна рецесия през зимата

Великобритания наподобява е на път да навлезе в двойна криза тази зима, откакто изследване на бизнес интензивността сподели, че икономическият напредък е съвсем спрял предишния месец, още преди държавното управление на премиера Борис Джонсън да сложи Англия под карантина, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по доставките PMI, изготвян от компанията за финансова информация HIS Markit, доближи четиримесечно дъно от 51,4 пункта през октомври по отношение на 56,1 пункта през септември, доближавайки се до границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

„ Данните за октомври демонстрират, че английският бранш на услугите е бил покрай застоялост още преди оповестяването на втората карантина в Англия “, разяснява икономистът от IHS Markit Тим Муур.

„ Британската стопанска система наподобява е на път към двойна криза тази зима, като възобновяване през 2021 година наподобява доста по-трудно ”, прибавя Муур.

 От предишния четвъртък магазините, които не продават съществени артикули, пъбовете и заведенията за хранене в Англия са затворени за месец като се изключи заведенията, предлагащи храна за у дома.

Макар че ограничаващите ограничения против пандемията този път не са толкоз строги, колкото по време на първата карантина през март и април, някои икономисти предвиждат, че икономическата интензивност на Англия ще се свие с 10% през ноември и 3% за четвъртото тримесечие.

Самюъл Тумбс от Pantheon Macroeconomics чака спад с 0,7% през четвъртото тримесечие, последван от растеж от 2% през първите три месеца на 2020 година

„ Надеждите за V-образно възобновяване са мъртви и заровени “, разяснява той.

Брутният вътрешен артикул на Англия се срина с 20 % по време на първата карантина през второто тримесечие на 2020 година. Това бе най-силният спад измежду огромните развити стопански системи, само че бе последван от бърз напредък през третото тримесечие, преди случаите на COVID-19 още веднъж да стартират да се усилят.

Очаква се Английската централна банка да разгласи нов кръг изкупуване на облигации на следващия ден и да намали икономическите си прогнози по отношение на упованията от август за връщане на предкризисните нива до края на 2021 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР