Великобритания и Европейският съюз все още се надяват да постигнат

...
Великобритания и Европейският съюз все още се надяват да постигнат
Коментари Харесай

Великобритания и ЕС се надяват да има споразумение за Брекзита до средата на октомври

Великобритания и Европейският съюз към момента се надяват да реализират доникъде на октомври съглашение за равен преход след Брекзита през март следващата година. Това съобщи през днешния ден английският основен договарящ Доминик Рааб, представен от ДПА.

Рааб сподели това в Брюксел, където се срещна с сътрудника си от Европейски Съюз Мишел Барние. И двамата оповестиха за реализиран прогрес по някои тематики, в това число за обмена на информация сред правоохранителните органи, само че всеки от тях призна, че най-големите проблеми остават нерешени. Ако доникъде на октомври бъде реализирано съглашение, то ще съвпадне със идната среща на върха на Европейски Съюз на 18 октомври. Рааб обаче отхвърли да предвижда какви са възможностите за подобен триумф.

Барние беше по-предпазлив, заявявайки, че двете страни би трябвало да реализират съглашение до ноември, с цел да може то да влезе в действие до 29 март следващата година, когато е планувано Англия да напусне Европейски Съюз. Това може да изисква изключителна среща на високо ниво. Един от основните въпроси е за бъдещата граница сред Република Ирландия, която е член на Европейски Съюз, и английската провинция Северна Ирландия. Барние акцентира, че без постигането на съглашение по този въпрос, няма да се стигне до изцяло съглашение за Брекзита.

През декември предходната година Лондон и Брюксел подписаха авансово съглашение, изключващо възобновяване на граничния надзор на остров Ирландия, напомня Агенция Франс Прес. Барние съобщи, че е изискал от Рааб и неговия екип да дават нужните данни за техническата работа по контрола, който ще би трябвало да бъде въведен. С приближаването на крайния период се ускоряват опасенията, че Англия може да напусне Европейския съюз без да бъде подписано съглашение, което ще докара до стопански безпорядък, отбелязва Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Европейски Съюз дава обещание на Англия партньорско съглашение с невиждан обсег за трета страна, в случай че се откри решение за проблемите, припомя АП. То ще бъде подписано след 29 март, посочи Барние. Той добави, че с изключение на въпроса за границата, страните не са постигнали единодушие съдилищата на коя страна би трябвало да имат приоритет при избрани разногласия, както и за обозначаването на произхода на хранителни артикули.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР