Великобритания е на път да стане първата страна в света,

...
Великобритания е на път да стане първата страна в света,
Коментари Харесай

Бебе с ДНК от трима души - какво смятат експертите

Великобритания е на път да стане първата страна в света, в която е позволено основаването на бебета с ДНК от трима души. Долната камара на Народното събрание утвърди законопроекта, чака се с " да " да гласоподава и Камарата на лордовете. Процедурата цели да предотврати предаването на смъртоносни генетични болести от майката на детето и може да помогне на 150 двойки годишно. Технологията обаче предизвика яростен етичен спор.

До какъв брой тематиката за бебе от трима родители е настояща в България и по какъв начин специалистите у нас разясняват въпроса споделя по Българска национална телевизия Мария Чернева.

Правени ли са до момента такива процедури. До какъв брой този спор още е в полето на научните упоритости?

Мария Чернева: Да, правени са такива процедури, само че има още доста да се създават. Много са значими и проблемите при митохондрите / електроцентралите при клетките/, могат да са извънредно неприятни. И не е чудно, че учените търсят метод да се оправят с тези генетични болести. И в този смисъл - това е изключителна вест - има какво да се направи.

Ето и мнението на експертите.

Проф. Иво Кременски - генетик: На тежко проявените болести периодичност е едно на четири хиляди, т.е. в България при 65 хиляди новородени се раждат към 15-20 деца.

Десислава Тачева - ембриолог - Възможен ли е подобен развой на заменяне на ядра: Абсолютно е вероятен и към този момент се вършат опити в света като пионери в това отношение са Съединени американски щати и Англия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР