Великобритания е изправена пред влошаваща се продоволствена криза след прекъсване

...
Великобритания е изправена пред влошаваща се продоволствена криза след прекъсване
Коментари Харесай

Ключова европейска икономика се подготвя за най-лошото

Великобритания е изправена пред влошаваща се продоволствена рецесия след спиране на връзките с Русия, както и вследствие на утежняване на обстановката в Украйна. „ Облекчението няма да пристигна скоро. Увеличението на цените на храните ще продължи през цялата година и ще доближи 10% ", предвижда Томас Пю от одитната група на RSM.

През месец май английските компании са платили с 10,3% повече за артикули от първа нужда, в сравнение с през 2021 година, а цената на вносните храни се е нараснала с рекордните 20,5%, което е пик за последните 14 години.

Цените на храните ще се повишат с още 20% през първите месеци на 2023 година, показват от капиталовата банка Citi. Такова повишаване на цените ще настъпи вследствие на кулминационната точка на световния дефицит на доставки, считат анализатори.

Инфлационната серпантина освен вреди на благосъстоянието на британците, само че и оказва напън върху фермерите, които са изправени пред нараснали разноски за гориво, фуражи, торове и труд. Националната асоциация на индустриалците Make UK към този момент сигнализира и прикани държавното управление да вземе незабавни ограничения за отбрана на бизнеса, обиден от възходящите цени на суровините.

Ситуацията в Украйна, която понижи износа на слънчогледово масло, оказа отрицателно въздействие върху английския пазар на храни. Търговците на зърно разпореждат очаквания на Русия, която стартира да прибира реколтата. Според тях, това би могло да облекчи инфлационния напън.

„ Цените евентуално ще паднат през идващите седмици, само че няма да има доста усъвършенстване, защото цените на храните остават над историческите си междинни стойности “, сподели Чарлз Бранч, началник на селското стопанство в Britannia Global Markets Limited.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР