Великобритания е изправена пред нова и значителна заплаха от организиран

...
Великобритания е изправена пред нова и значителна заплаха от организиран
Коментари Харесай

"Скотланд ярд": Великобритания е изправена пред сериозна заплаха от крайнодесен тероризъм

Великобритания е изправена пред нова и забележителна опасност от проведен крайнодесен тероризъм, предизвести Марк Роули, командващ звеното за битка с тероризма към " Скотланд ярд ", оповестява организация " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Роули разкри, че полицията е осуетила предходната година четири заговора на крайнодесни екстремисти.

Миналата година във Англия бяха осъществени пет смъртоносни набези, като при едно от тях мъж връхлетя с ван върху хора, излизащи от джамия в Лондон. Той бил развил ненавист към мюсюлманите от крайнодесни изявления в интернет.

Предишната година обожател на нацизма умъртви депутата Джо Кокс една седмица преди референдума за Брекзит. След това Англия забрани за първи път от 1940-те години неонацистката организация " Национално деяние " и още две групи.

" От 18 месеца в Обединеното кралство имаме локална, неонацистка терористична организация, вярваща в превъзходството на бялата раса, която има същите цели, като всяка друга терористична организация, ангажирана с принуждение ", сподели Роули. " Това би трябвало да тревожи всички нас ", добави той.

След първите набези през март 2017 година Марк Роули сподели, че полицията е осуетила 10 ислямистки конспирации и четири заговора на крайнодесни екстремисти. За да покаже мащаба на опасността, пред която е изправена Англия, той разкри, че сега се водят 600 следствия за тероризъм с над 3000 обвинени.

През последните три години арестите за тероризъм са се удвоили, а в същия интервал към 2000 души са били включени в държавната стратегия за противопоставяне на радикализацията. По думите му една трета от тях са били крайнодесни.

Марк Роули, който идващия месец ще се отдръпна от поста в " Скотланд Ярд ", който заема от 2014 година, сподели, че ислямистките и крайнодесните екстремисти са токсична композиция, която се подхранва взаимно и преследва едни и същи цели за разделяне, боязън и ненавист.

Той съобщи, че е значимо Англия да подписа съглашение с Европейски Съюз, когато напусне блока през 2019 година, с цел да не пострадат връзките с европейските сътрудници. " Каквото и да е съглашението, ние се нуждаем от нещо, което да обезпечава най-малко положителната платформа за съдействие, която имаме през днешния ден ", разяснява служителят на " Скотланд Ярд ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР