Великобритания е изправена пред недостиг на домати, след като доставките

...
Великобритания е изправена пред недостиг на домати, след като доставките
Коментари Харесай

Доматите изчезват от магазините във Великобритания

Англия е изправена пред дефицит на домати, откакто доставките за супермаркетите прекъснаха поради слабата годишна продукция в Южна Европа и Северна Африка , оповестява " Ройтерс ".

Сред засегнатите търговски обекти са и водачите на английския пазар Tesco и Sainsbury`s.

Ситуацията се усложнява в допълнение от по-слабото оранжерийно произвеждане през зимния сезон в Обединеното кралство и Нидерландия заради високите разноски за сила.

Андрю Опи, шеф по храните и устойчивостта в Британския консорциум за търговия на дребно, който съставлява огромните супермаркети, разясни, че неподходящото време в Южна Европа и Северна Африка е засегнало реколтата на разнообразни култури, като домати и чушки.

В обществените медии бяха оповестени голям брой фотоси на празни лавици за плодове и зеленчуци , като по-конкретно не доближават домати.

Въпреки че значително Англия сама задоволява потребностите на потребителите си през лятото, страната нормално внася 95% от своите домати и 90% от марулите в интервала от декември до март.

Испанските производители също показаха безпокойствие.

" Ситуацията става все по-тревожна, защото някои компании стартират да имат проблеми с осъществяването на графиците на своите клиенти ", оповестиха от Асоциацията на организациите на производителите на плодове и зеленчуци в испанската провинция Алмерия.

Джеймс Бейли, изпълнителен шеф на веригата Waitrose, изясни, че доставките са били наранени от рисковото време в Испания и Северна Африка.

" В Испания валеше сняг и градушка, предходната седмица имаше градушка в Северна Африка - това унищожава огромна част от тези култури ", уточни той, само че предвижда, че до към две седмици казусът би трябвало да бъде решен.

Миналата година супермаркетите на Острова още веднъж претърпяха разстройства в доставките заради съветската инвазия в Украйна, само че наличността се усъвършенства преди Коледа, като се изключи яйцата.

По-рано този месец Мароко забрани износа на домати, лук и картофи за страните от Западна Африка , с цел да понижи цените в границите на страната и да отбрани износа за Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР