Великобритания е изпратила в Естония пет щурмови хеликоптера Апачи (Apache)

Великобритания е изпратила в Естония пет щурмови хеликоптера Апачи (Apache) ...

Великобритания изпратила хеликоптери Апачи в Естония за възпиране на Русия


Великобритания е изпратила в Естония пет щурмови хеликоптера "Апачи" (Apache) за възпиране на "вероятна заплаха" от Русия, съобщава Sky News.

Разузнавателни хеликоптери Wildcat, които заедно с "Апачи" ще станат част от програмата на НАТО за разширяване на присъствието в Източна Европа, ще окажат подкрепа на машините на място.

Както каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Гавин Уилямсън, разполагането на щурмови хеликоптери в Естония е "жизненоважно".

"Това е една много реална заплаха, която виждаме от страна на Русия. Една от причините за това, че разполагаме пет щурмови хеликоптера "Апачи", се заключава в това, че постоянно се адаптираме към променящата се ситуация", подчертава британският военен министър.

На срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г. алиансът обяви решение за разполагане на многонационални ротационни батальони в Латвия, Литва, Естония и Полша.

Москва от своя страна увери, че Русия не възнамерява да напада нито една от страните от Алианса или която и да е друга държава. Руският военен министър Сергей Шойгу отбеляза, че на фона на истерията на Полша и прибалтийските държави, числеността на войските на НАТО по руските граници се е увеличила седемкратно.

Източник: news.bg