Велико Търново. Знакови исторически събития пресъздават актьорите на Музикално-драматичен театър

...
Велико Търново. Знакови исторически събития пресъздават актьорите на Музикално-драматичен театър
Коментари Харесай

Велико Търново: Знакови исторически събития пресъздават актьорите на МДТ „Константин Кисимов“ в пиесата „Йоан, синът на Асен“

Велико Търново. Знакови исторически събития пресъздават актьорите на Музикално-драматичен спектакъл (МДТ) „ Константин Кисимов “ в пиесата „ Йоан, синът на Асен “. Най-новото заглавие в афиша на великотърновския Музикално-драматичен спектакъл е отдадено на 800-годишнината от възцаряването на Йоан Асен II през 1218 година Това заяви на конференция шефът на театъра Васил Вълчев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Пиесата е писана особено за великотърновския спектакъл от артиста Иван Митев. „ Премиерата ще бъде на 12 декември, от 19.00 часа в огромната зала на театъра. След двете заглавия „ Величието на Асеневци “ и „ Духът на поета “, това е третото заглавие което е на историческа тема и считаме в тази посока да продължи и репертоара на театъра. Постановката е направена взаимно с Община Велико Търново, благодаря и на кмета Даниел Панов за оказаната финансова поддръжка на този план. Участва съвсем целият състав на трагичния отдел, има попълнения и от музикалния. Милен Иванов ще се превъплъти в ролята на цар Иван Асен II, а Виктор Тезийски ще забележим като епирския диктатор Теодор Комнин и унгарския крал Андрей II. Детелин Кандев ще играе първия български патриарх Йоаким, самият Иван Митев ще бъде Александър – братът на Йоан Асен II, а Стефан Методиев – примасът Василий. Три са женските функции в постановката – в облика на славянската княгиня Ана – първата жена на Йоан Асен II, се превъплъщават Силвия Шекилова и Лиляна Иванова, Стефка Златкова ще бъде втората жена на владетеля – маджарката Анна Мария, а Стефка Петрова – нейната дойка “, изясни Васил Вълчев. От музикалния отдел се включват Йордан Чейреков и Ивайло Цачев.
Александър Илинденов е режисьор на постановката и работи за първи път с екипа на МДТ „ Константин Кисимов ”. Специализирал е постановка в класа на проф. Крикор Азарян и е работил като негов помощник в Театър „ Българска войска ”. Той уточни, че е бил признат доста добре в екипа на великотърновския спектакъл. „ Рядко се случва да срещнеш артисти, които с такова предпочитание, пристрастеност и честност си правят работата. Надявам се, че резултатът ще е добър и ще се хареса на публиката “, добави той като благодари на артистите за тяхната отдаденост и професионализъм.
Сред историческите събития, включени в сюжетната линия, са подписването на мирния контракт с унгарския крал Андрей II, борбата при Клокотница и решението за построяването на църквата „ Свети 40 мъченици ” в столицата Търново. Авторът на текста Иван Митев добави, че костюмите, дело на Лидия Къркеланова, основават спомагателен претекст на достоверност, защото по тях е работено на база старинни летописи и извори. „ Получи се едно положително единство сред текста, който съм написал, режисьорът, който работи върху него и актьорите, които се оправиха ужасно. Благодаря и на управлението на театъра, имахме поддръжката във всичко, което бе належащо да се направи “, сподели още Иван Митев.
Актьорът изясни, че пиесата демонстрира какви са историческите персони в чисто човешки проект, какво ги вълнува, какво ги изтезава и терзае. Той е проучвал историческа и художествена литература по тематиката в продължение на години. „ Идеята ми бе да покажем индивидите, минали през едно извънредно ужасно време, в една безусловно разрушена страна, която съумяват да повдигнат, да създадат нещо, което се трансформира в знак в историята на човечеството. Тази мощна, голяма, невероятна страна, която съумява да направи Йоан с най-малко кървища и убийства. В същото време, ме е занимавала самотата на този човек, самотата във всяко решение, което взема, греховете, през които минава в името на огромното дело. За мен той е извънредно невероятна персона. На финала на пиесата има следните думи: „ По-важното в този момент на тази земя е духовното единение на народа ни и то е доста по- значимо и от папата, и от трона в Константинопол “. Това, което този човек е съумял да реализира е нещо велико “, описа Иван Митев.
На фона на паметните исторически събития, случили се по българските земи през XIII век, великотърновската аудитория ще има опция да наблюдава с изключение на славните сражения на бойното поле, по този начин и вътрешните борби на основните герои.
„ Ролята ми в пиесата „ Йоан, синът на Асен “ ми сподели, че може да се реализира добра плътнота и дълбочина на облика и без използването на доста слово и физическо деяние, повече с мощна, мощна, вътрешна сила, едно преодоляване на психофизиката си, на словото, на жестове, мимики и придвижвания “, разяснява артистът Милен Иванов, който ще се превъплъти в облика на цар Иван Асен II. По думите му работата върху облика на българския държател е била прелестно и отговорно занятие, само че също така го е обогатила и като артист. „ Времето, в което живеем е много динамично и това дава отражение на самите рисунъци в представленията, чисто външно в множеството от тях се търси динамично, бързо деяние, внезапни преходи, бързи промени на обстановки, подиуми. Докато тук, сякаш действието чисто външно не е динамично, само че вътрешните процеси, които протичат в възприятията и мислите на героите са светкавични “, добави артистът на великотърновския спектакъл. Милен Иванов изрази убеденост, че сплотеността на трупата ще й помогне в сполучливото осъществяване на следващото заглавие от афиша на Музикално-драматичния спектакъл.
Мария НЕДЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР